Sportarena

Манчестер Сіті – Челсі. Швидка допомога

Манчестер

Ілюстрація Getty Images

Такого не вигадаєш. Чинний чемпіон Прем’єр-ліги Челсі програвав виїзний матч Манчестер Сіті, і в межах кількох хвилин на газоні опинилися одразу два футболісти Синіх. Усі телекамери одразу ж вихопили нових медиків лондонського клубу, які миттєво з’явилися на полі. Пояснювати щось було зайвим: Жозе Моурінью поплатився за своє рішення.

Річ у тім, що минулої суботи менеджер Челсі був змушений піти на ризик. У намаганні Моурінью відвернути увагу від проблем своїх підопічних не було нічого особливого, проте про масштаб цих проблем засвідчив метод, який йому довелося використати. Португальский спеціаліст вирішив відкинути стандартний інструмент з обговоренням рішення арбітра, пояснивши це наміром уникнути критики преси, натомість сконцентрувавши своє невдоволення на членів свого медичного штабу. Він пригадав епізод із пошкодженням Едена Азара і розкритикував фізіотерапевта Джона Ферна та лікаря Єву Карнейро за “наївність” та “нерозуміння принципів гри”. За його словами, підопічні не розібрались в епізоді, коли миттєво вибігли надавати допомогу Азару, тому що пошкодження Едена не було серйозним, а таким чином вони на певний час залишили команду з дев’ятьма польовими футболістами. І хоча врешті стало зрозуміло, що допомогу викликав сам Азар, а вихід Ферна і Карнейро на поле був дозволений арбітром зустрічі, Моурінью залишився при своїй думці – понад те, на тижні він відсторонив обох працівників клубу від лави для запасних.

“Особливий” ішов на цей ризик свідомо і рішуче, тож і в критичний момент вирішив наполягати на своєму до кінця. Новий чотирьохрічний контракт, який він узгодив із Челсі на минулому тижні, розширює і без того безмежні повноваження Моурінью на Стамфорд Бридж, керівництво ж клубу, схоже, чітко усвідомлює, чим у цій ситуації керувався Жозе. Однак важко все ж не погодитися з провідним англійським футбольним аналітиком Ґарі Невіллом: португалець навряд чи пішов би на настільки відчайдушний крок, якби знав, до яких наслідків це приведе.

Що ж змусило менеджера Челсі винести на публіку своє невдоволення? Останні події дають можливість припустити, що це спричинила ціла низка чинників, головним з яких стало усвідомлення Моурінью того, що його команда не готова до сезону. Матч за Суперкубок Англії та перша гра чемпіонату проти Суонсі виправдали найгірші очікування вболівальників Челсі, та зрозуміло, що проблеми команди ховаються значно глибше.

Основною причиною того, що в минулому сезоні підопічні Моурінью не знайшли собі рівних в Прем’єр-лізі, був дуже простий факт: Челсі міг потішитися найсильнішою стартовою одинадцяткою в Англії. А от із тим, що Сині мають найсильнішу заявку чемпіонату вже можна було посперечатися. Прорахунком менеджменту це було не назвати: Челсі свідомо вирішив позбутися кількох гравців, які розширювали їхній склад, заради якості у власне стартовому складі. Дієго Коста і Сеск Фабрегас переїхали на Стамфорд Бридж приблизно за ті ж кошти, які Моурінью отримав за продаж Давіда Луїса. Ще більш наочний приклад: у минулому сезоні “Особливий” використав найменшу кількість футболістів серед усіх команд АПЛ.

Чітко виражена ставка на одинадцять футболістів приносила очевидні дивіденди – ті самі, на яких Челсі і здобув необхідну кількість очок. Очевидними, втім, були і мінуси цього підходу, адже в останні кілька місяців сезону Сині виглядали відверто втомленими, змінивши домінування на полі на більш прагматичний підхід. Певна річ, усе це навантаження лідери команди на фініші сезону не залишили – “недоторканим” Моурінью знадобилося значно більше часу на відновлення влітку. Тренерський штаб Жозе це розумів, тому виділив команді цілий місяць відпустки, а отже передсезонна підготовка в Челсі розпочалась нетипово пізно. У кількості матчів на товариському турнірі в Сполучених Штатах не було нічого критичного, як не повинен був спричинити катастрофу і ранній старт нового сезону. Та річ у тім, що цьогорічна підготовка Челсі разюче контрастувала з підготовкою команди минулого літа: рік тому Челсі відмовився від азійських і американських турне, натомість поїхавши на збори до Австрії. За зачиненими дверима і подалі від тиску підопічні Моурінью уникли традиційних проблем з переїздами і браком ігрового часу та зрештою вдало розпочали сезон.

Ясна річ, цього року подібної можливості у Челсі не виявилось, а склад у розпорядженні менеджера фактично залишився тим самим. Вимушено замінивши Петра Чеха та Дідьє Дроґба, лондонці досі не подбали про вирішення питання з позицією лівого захисника і зволікають з придбанням нового центрального оборонця через спротив Евертона продавати Джона Стоунза. І якщо перед першим матчем сезону Моурінью говорив про те, що трансферний ринок для нього закритий, то вже на цьому тижні він пообіцяв до вересня оформити придбання двох футболістів.

Сьогоднішній матч проти Манчестер Сіті може змусити його ще раз змінити думку. Якщо зустріч зі Суонсі переконала нас у тому, що Челсі погано готовий до сезону, то розгромна поразка від Сіті не залишила сумніву в іншому – домінації за зразком минулого сезону конкуренти Синіх точно більше не допустять. Не кажучи вже про те, що Челсі може досягти успіху малою кров’ю.

Пропустивши гострий випад суперника вже на першій хвилині зустрічі і радіючи мінімальній перевазі суперника в кінці першого тайму, Челсі наочно продемонстрував, для чого Моурінью був змушений підставляти себе під тиск. І хоча це жодним чином не виправдовує обрані ним методи (врешті-решт, клубні лікарі нічим не провинилися, а навпаки, заслуговували на вибачення), є шанс на те, що Жозе вдасться втримати червоний плащ над собою і після розгромної поразки. Епізод за участю лікарів, які замінили на лавці відсторонених Ферна і Карнейро, здатен про це подбати.

Що може залишитися поза кадром? Другий поспіль непереконливий виступ найкращого правого захисника минулого сезону Браніслава Івановича, серія непорозумінь між Ґарі Кехіллом і Джоном Террі, заміна капітана Челсі в перерві, зрештою. Відходячи від персоналій: найгірший за тривалий час виступ команди в оборонній фазі і гол Фернандінью як найкращий цього приклад – так виводити м’яч зі штрафного майданчика після небезпечного епізоду в футболці Челсі востаннє собі дозволяв хіба що Халід Буларуз. Ну і, певна річ, невмотивоване рішення Моурінью відмовитися від звичної для “великих” матчів схеми з Фабрегасом на позиції під нападником і ще одним опорником у парі з Матичем. Удвічі більш дивним воно здавалося через те, що відряджати Раміреса на правий фланг Моурінью пробував ще в матчі проти Арсенала на Вемблі, але хвилин за двадцять повернув бразильця в опорну зону.

Радше символічні, але від того не менш важливі втрати Челсі: лондонці вперше за дев’ять років програють матч у серпні, вперше за сімнадцать років не можуть перемогти у двох перших іграх сезону і, що найбільш болюче, вперше після повернення Жозе Моурінью до Англії поступаються прямому конкуренту в боротьбі за чемпіонство. Португалець, схоже, справді не лукавив, коли напередодні матчу закликав не перебільшувати його значення, але правда в тому, що сьогоднішній розгром може стати ключою подією всього сезону Прем’єр-ліги.


Ставки на спорт от лучших букмекеров, регистрируйтесь и забирайте бонусы.

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena