Sportarena

Вожак

В надважливому матчі з Челсі лідерські здібності Дениса Гармаша мають стати однією з головних надій Динамо.

Вожак - Лига чемпионов

Денис Гармаш, google.com

«Мені дуже сподобався молодий Гармаш. Я вважаю, що він – майбутнє київського Динамо, а можливо, і європейського футболу». Адріано Галліані не був скупий на компліменти. 6 вересня 2007 року відбувся матч між Динамо та Міланом. Поєдинок був присвячений 80-річчю київського клубу. І ніхто тоді не підозрював, що головним подарунком для ювіляра стане Денис Гармаш. В цій грі нікому не відомий юнак вперше зіграв за головну команду біло-синіх. Після поєдинку Галліані відзначив саме дебютанта.

Юрія Мороза, тренера юнацької збірної 1990 року народження, журналісти почали засипати питаннями про Дениса. Адже всім кортіло дізнатися хто ж такий, той на котрого звернув увагу знаний футбольний функціонер. Наставник так охарактеризував свого підопічного: “Він безперечно талановитий. Має непоганий дриблінг, технічний, добре бачить поле, володіє хорошою швидкістю. Серед його недоліків я б виділив: слабку гру головою, лівою ногою та недисциплінованість – він часто отримує картки за надмірну емоційність”.

Пройшло багато років, а слова Мороза і зараз є актуальними по відношенню до ментального вожака Динамо. Один з головних творців Великої французької революції, Максиміліан Робесп’єр, відзначав дві найважливіших риси лідера: він сам іде вперед та може повести за собою інших. Є прохідні ігри, в яких команда рівня Динамо чи збірної України спокійно, навіть не спітнівши, перемагає суперника. Проте є великі матчі, в яких потрібно викластися по повній і, часто, в таких протистояннях головні бомбардири команд відходять в тінь. В ключових поєдинках сезону ікс-факторами часто стають гравці, які є ментальними лідерами.

Гармаш любить матчі, де все поставлено на карту. Більшість футболістів відчуває певний мандраж в таких дуелях, а Денису напруга таких ігор додає сил.  Він виходить на поле з єдиною метою – перемогти. І можна не сумніватися, що він віддасть усі сили для того, щоб добитися поставленої цілі.

Кар’єра Дениса нагадує синусоїду: тільки опорник набере хорошу форму – як пошкодження та дискваліфікації починають переслідувати його.  І цей сезон виходить дуже показовим. Гармаш наразі так і не став твердим гравцем основи в Динамо Реброва. А причина одна і та ж… Травми. Хоча значення вожака для киян важко переоцінити. Особливо показовими в цьому плані вийшли матчі з Порту та Шахтарем.

Старту команди в найпрестижнішому клубному турнірі вболівальники очікували з деяким занепокоєнням. Адже виникало питання: чи український клуб дійсно такий сильний, чи   рівень нашого чемпіонату настільки слабкий. В матчі з Порту найбільше розраховували на досвід Шовковського та Гусєва. Але ця гра стала справжнім бенефісом одного актора. Гармаш був усюди –  пресингував, перехоплював, конструював гру та бив по воротах Касільяса. Він відзначився асистом та відсотком точних пасів на рівні Крооса – 90. Лише завдяки феноменальному виступу свого вожака кияни вигризли очко в боротьбі з Драконами. У грі найвищого рівня Денис продемонстрував, яким крутим він може бути в ключових матчах. Проте далі знову були проблеми зі здоров’ям.

16 жовтня Динамо провело свій найгірший матч під керівництвом Сергія Реброва. Шахтар просто закатав киян в газон. В команди абсолютно нічого не виходило. Це був ще один шанс 19-го номеру для того, щоб повести біло-синіх за собою та всупереч усьому здобути позитивний результат. Але Гармаш в цій грі був одним з одинадцяти відтінків сірого. І логічно, що його замінили. Оскільки вожак колективу провів цей матч без емоцій. А Денис без емоцій –  це зовсім інший гравець. Як “Джоконда” без посмішки – просто хороша картина.

Цікавим є те, що, незважаючи на всі свої проблеми, Гармаш зумів закріпитися в збірній і без нього її тепер важко уявити. Особливо добре він проявляє себе в тих же “лобових” матчах. Денис став одним з головних творців варшавського успіху України, з якого і почалося відродження нашого фенікса у відборі до ЧС в Бразилії.  Неможливо переоцінити значення його голу в Чорногорії. Команда залишилася в меншості, грала на виїзді, а нам були потрібні три очки.  Вожак відпрацював і за себе, і за Зозулю та став одним з ключових факторів цієї важливої вікторії.

Але, в той же час, травми переслідували Гармаша немов тінь. У минулому циклі він пропустив важливі ігри, перемоги в яких могли подарувати нам вихід на мундіаль. Було боляче дивитися на муки жовто-блакитних в Парижі. А якщо б на полі Стад де Франс був наш найбільш характерний гравець? Можливо він повів би команду вперед і Україна змогла б подолати фатальний плей-оф?

В поточній кваліфікації до Євро-2016 була гра, яка чудово продемонструвала все хороше і погане, що є в Денисові. У грі з білорусами – Гармаш був одним з кращих.  Але емоції знову переповнювали його: жовта картка за обурення діями судді (це були лише квіточки), а на 90-й хвилині він впав в штрафній і арбітр показав другу жовту, за симуляцію. Як результат – пропуск надважливого матчу зі словаками. І для чого Денисові було випрошувати пенальті у виграному матчі?  По-іншому він не може! Вожак завжди повністю викладається на полі і робить все від нього залежне для досягнення результату.

Парадокс, але його мінуси є породженням позитивних якостей Гармати. Як говорилося у відомій голлівудській стрічці: “У кожного – свої недоліки”. В Гармаша це – дисципліна. У 18-річному віці він дозволяв собі запізнюватися на початок другого тайму, коли його мали випускати на заміну та хамити головному тренеру. Він отримує жовті картки майже так само часто, як і легендарний Вінні Джонс. Денис постійно говорить, що змінився та більше не буде спілкуватися з незнайомими людьми в чорному, але віз і нині там. Також він часто опинявся в епіцентрі скандалів: легендарний жест в стилі Еффенберга в матчі з Шахтарем та вилучення від Вакса. Проте плюсів у грі Гармаша набагато більше і Фоменко це прекрасно розуміє.  Наставник збірної плавно підводив вожака до матчу з Іспанією. І він був одним з найактивніших у складі нашої команди, але фізичні кондиції не дозволили йому провести усі 90 хвилин. Після того, як Денис покинув поле, Україна практично не створювала гольових нагод біля воріт де Хеа.

Якщо травми в подальшому будуть обминати Гармаша, то він стане ключовим гравцем для біло-синіх. І всі якості у нього для цього є. З часів Олега Лужного в Динамо не було настільки сильного ментального лідера, яким є Денис. Шовковський скоро завершить кар’єру, Гусєв  щоразу рідше отримує свої ігрові хвилини і –  капітанська пов’язка має опинитися на руці вожака.

Сьогодні на Динамо чекає надважливий матч з Челсі. Лондонський клуб стоїть над прірвою і тому є дуже небезпечним. Жозе Моурінью, який неодноразово заявляв про те, що  хоче залишитися в Blues всерйоз та надовго, докладе всіх зусиль, щоб не вирушити за маршрутом Лондон – Париж. А тому киянам буде дуже непросто. В цій грі українській команді для досягнення позитивного результату потрібно буде проявити неабиякий характер. І тому Сергію Реброву варто знайти місце на полі для Гармаша. Адже саме такі матчі є стихією Дениса.

Володимир Войтюк, Sport Arena


Ставки на спорт от лучших букмекеров, регистрируйтесь и забирайте бонусы.

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena