Sportarena

Ноліто: подорож туди і назад?

Про нього пишуть менш, ніж про зірок Прімери, але нападник Сельти третій сезон поспіль демонструє чудові результати.

Ноліто: подорож туди і назад? - Чемпионат Испании

Нолито, google.com

«Він, як вино, з роками стає все кращим». Цими словами, які були  сказані легендарним чемпіоном  Ленноксом Льюїсом на адресу Віталія Кличка, можна охарактеризувати гру кращого іспанського форварда Прімери – Ноліто. Після 10 турів поточного чемпіонату маленька, проте горда Сельта випередила численні іспанські галеони, поступаючись лише флагманам – Реалу та Барселоні. Такі результати Кельтів стали можливими, в першу чергу, завдяки вбивчій грі їхнього атакуючого тризубця Орельяна – Аспас – Ноліто. Найважливішим його елементом є уродженець міста Санлукар-де-Баррамеда.

Зараз це невелике місто з населенням у 67 тисяч осіб. А ось в давні часи воно відіграло важливу роль в тому, щоб Іспанію почали називати “Імперією, над якою ніколи не заходить сонце”. З Санлукара вирушив в першу кругосвітню подорож Фернан Магеллан, а Христофор Колумб втретє відправився до берегів Америки. 15 жовтня 1986 року тут був даний старт дивовижній історії Мануеля Агудо Дурана відомого тепер, як Ноліто.  В “десятки” Сельти було дуже важке дитинство. Мати Мануеля мала проблеми із законом, через які навіть опинилася за гратами. Після цієї події дідусь та бабуся взяли на себе його виховання. І коли він тепер згадує про своїх батьків, то має на увазі саме їх: “Вони виростили мене і я завжди буду це пам’ятати”.

Коли численна родина Ноліто вирушала у мандрівку, то це скидалося на паломництво – в його бабці було 11 дітей та 30 кузенів. Але вони завжди були дружні. “Навіть якщо хтось з нас отримував один подарунок, а інший три  – ми завжди ділилися. Я з ними виріс і вони для мене, як брати”, – згадує Ноліто.

Свою кар’єру він розпочав у клубі Альгайда де Санлукар. В наші дні цей колектив зник з футбольної карти світу, і  про нього згадують лише в статтях присвячених найвидатнішому гравцю цієї команди. Потім був перехід в Атлетіко Санлукеньо та переїзд з рідного міста,  у Валенсію, в резервну команду Кажанів. У 2006 році Ноліто вперше гучно заявив про себе. Він виступав за скромну Есіху з третього дивізіону, коли команді жереб підкинув в Кубку Короля мадридський Реал. Клубні боси потирали руки, відчуваючи запах грошей. На місцевому стадіоні, котрий вміщав 6000 осіб, миттю спорудили тимчасові трибуни, які вдвічі збільшили кількість сапортерів, що прийшли підтримати свою команду в протистоянні з іменитим суперником. Скромний клуб зумів вирвати нічию: гол на рахунку Ноліто.

Тоді ж Мануель  потрапив на першу сторінку газети Мarca. У матчі-відповіді Реал взяв своє – спокійно обігравши суперника з рахунком 5:1. Єдиний гол у складі гостей забив знову Ноліто. Цей матч також цікавий тим, що вперше в сезоні 2006/07 на Сантьяго Бернабеу був аншлаг. 7000 відданих фанів Есіхи вибралися на історичну гру своєї команди.

У липні 2008 року Мануель перейшов в саму Барселону, але в другу команду. Ноліто непогано проявляв себе у складі дублю блаугранас, проте практично не грав за основу команди. Так за 3 сезони на його рахунку було лише 5 матчів у складі колективу Пепа Гвардьйоли та один забитий гол  у ворота скромної Сеути. Втомившись чекати свого шансу, у 2011 році Ноліто перейшов у Бенфіку, де, відчувши віру в себе, почав грати на надзвичайно високому рівні. Він забив 5 м’ячів в перших своїх 5 іграх за Орлів, повторивши досягнення самого Еусебіу. Проте далі в грі форварда наступив спад, який був викликаний тим, що наставник Жорже Жезуш перестав вірити в можливості іспанця. Все частіше Ноліто ставав жертвою ротації та сидів на лавці запасних. В січні 2013 року Бенфіка віддала форварда в оренду Гранаді, де він допоміг скромному колективу не зануритись в глибини Сегунди.

До літа 2013 року Ноліто показував досить посередню гру. І швидше за все він так би і залишився в численному списку гравців, котрим видавали великі аванси, яких вони так і не виправдали. Але Мануель завжди був справжнім бійцем на футбольному полі, який віддавав всього себе грі. І за це був винагороджений. Після невдалої спроби приручити римських Вовків, Луїс Енріке повернувся на батьківщину, де очолив Сельту. Спортивний директор Кельтів Мігель Монтес Торресілья завжди шукав на трансферному ринку сильних, харизматичних та по-спортивному злих футболістів. І тоді ЛЕ порадив директору купити Ноліто, можливості якого він чудово знав по його грі в Барселоні-Б.

Португальський клуб, розчарувашись у можливостях іспанця, погодився його продати за невелику суму в розмірі 2,6 мільйона євро.

Мануель так прокоментував свій перехід: “Головне завдання клубу – не вилетіти. Я перед собою не ставлю ніяких завдань по кількості забитих голів в сезоні”. І дійсно, Ноліто, якому тоді було вже майже 27, не плекав особливих надій на те, щоб стати однією з футбольних зірок Прімери. Але далі була зустріч з Луїсом Енріке, яка сприяла перетворенню простого Мануеля Анудо Нурана на справжнього Noligola. Коли тепер в Ноліто запитують про те, хто найбільше вплинув на його кар’єру –  він згадує ЛЕ: “Він був зі мною і в Барселоні, і в Сельті та завжди був щирим. Ця відвертість допомогла мені подивитися на футбол по-іншому. Він сказав, що я хороший футболіст, але повинен вірити в себе і що на цьому етапі я або злечу вгору, або ж впаду. Я повірив в себе. І це стало ключовим для мене”.

Починаючи з сезону 2013/14, Мануель щоразу більше змушує порівнювати себе з рідиною, в якій багато хто намагається знайти істину. У своїй першій темпораді у формі Сельти він відзначився 14 разів, у сезоні 2014/15 Мануель записав до свого активу 26 очок за системою гол+пас та потрапив до символічної збірної чемпіонату. Здавалося, що після таких успіхів Ноліто досяг своєї стелі, але ні – він продовжує нас дивувати: 7 голів та 4 гольових паси після 10 ігор поточного чемпіонату; звання кращого гравця вересня; третє місце серед гравців Ла Ліги за рейтингом сайту “whoscored”.

Також йому в цьому сезоні прекрасно вдаються “великі” матчі. Перед матчем Барселони з Сельтою Луїс Енріке надіявся на те, що в його екс-підопічного буде поганий день, але ні: Мануель зруйнував захисні порядки блаугранас прекрасним голом в дев’ятку та двома асистами. Також він став одним з тих, кому вдалося практично неможливе в цьому сезоні: пробити феноменального Кейлора Наваса. Після його пострілу, знову ж таки у верхній кут воріт, Сельта в меншості ледве не здійснила фантастичну ремонтаду. Незважаючи на те, що все в цьому матчі було проти Кельтів, він постійно був націлений на ворота мадридців та показав себе справжнім лідером, який може “зробити різницю” в матчі з будь-яким суперником. Мануель вдячний своїй команді, яка повірила в нього у важкий момент кар’єри та віддячує їй своїми результативними виступами. Зараз його клаусула складає 30 мільйонів євро. І він безсумнівно вартує цих грошей.

Ноліто знайшов свою команду, в якій повірив в себе і є по-справжньому щасливим.  Також він має надійний тил – його дружина завжди підтримувала його, навіть тоді, коли Мануель готовий був опустити  руки. Футболіст ніколи не забуває про свого покійного діда, якому присвячує усі свої голи.

Феномен Ноліто полягає в тому, що зараз він грає у футбол так само, як і багато років тому, коли був лідером своєї вуличної команди. Мануель отримує справжнє задоволення від того, чим він займається. Адже це для нього не важка рутина, а – Гра. Якщо ви опинитесь влітку у Віго, не дивуйтеся, коли в компанії, що гасає з м’ячем на дворі буде хтось – схожий на десятку Сельти. Це дійсно він – Ноліто.

Зараз ходить багато чуток навколо майбутнього Noligola, але можна бути впевненим в тому, що якщо він і покине Сельту, то перейде лише в команду свого серця. В той колектив, в якому вже одного разу намагався пробитися в основу. В сучасному футболі гроші часто відіграють вирішальну роль, але у випадку з Ноліто – це не так. “Чому я не поїхав в Англію? Там холодно, постійно йде дощ і їжа жахлива. До того ж  мені і тут добре. Для чого переїжджати? Я достатньо заробляю. Моя сім’я жила в бідності, тому я задоволений тим, що зараз маю. Для чого гнатися за більшим? Найбагатший не той хто найбільше має, а той хто найменше потребує”. Зараз в кращого іспанського форварда Прімери є все. Чи можливо він знову хоче відновити співпрацю з тренером, який колись повірив в нього?

Володимир Войтюк, Sport Arena


Оперативное видео самых важных и красивых голов в нашем канале в Телеграме

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena