Sportarena

Вгамувати спрагу

Напередодні сьогоднішнього дербі Північного Лондона Sport Arena розповідає про головну зірку Тоттенгема Гаррі Кейна, який успішно подолав гольову засуху.

Вгамувати спрагу - Чемпионат Англии

Харри Кейн, фото Ben Sawyer/Ips/Rex

Якщо ви стежите за Гаррі Кейном не лише в інстаграмі, то всі розмови про нього як про “диво одного сезону” повинні сприймати максимально критично.

У червневому інтерв’ю британському виданню Esquire, що супроводжувало першу в його кар’єрі фешн-зйомку, нападник Тоттенгема та англійської національної команди ділився враженнями від дебютного сезону на найвищому рівні і планами на майбутнє. Звичайна для цього формату, врешті розмова закінчується цікавим акцентом. Гаррі розповідає про те, що після товариського турніру зі Шпорами і виступу за збірну Англії на молодіжному чемпіонаті Європи він збирається взяти відпустку і поніжитися на сонці разом зі своєю дівчиною. Інтерв’юер одразу ж припускає, що у вільний час Кейн зможе дозволити собі й пару коктейлів, але той на провокацію на купується. “Мені треба залишатися в формі, тому вранці я займатимусь фізичними тренуваннями, а потім відпочиватиму біля басейну, – сміється 22-річний футболіст. – Краще я обмежусь колою!”

Відігравши в кінці травня матчі азійського турне Тоттенгема і представивши англійську молодіжку в кожному з трьох матчів команди Ґарета Саутґейта в Чехії, Кейн продовжив своє літо як завжди інтенсивною передсезонкою Маурісіо Почеттіно. Англійська преса захоплюється умовним Іваном Ракитичем, який підтримує себе в формі навіть під час медового місяця, але заслуги своїх співвітчизників зазвичай залишає поза увагою. Коли ж у перших тринадцяти матчах нового сезону Гаррі відзначився лише одним голом, історії про випадковість його минулорічних успіхів уже були готові.

Нападник Тоттенгема проходив серйозне випробування, яке рано чи пізно чекає на кожного бомбардира топ-рівня. Гольова засуха може трапитися з будь-ким, але не всі здатні з нею впоратись. Насамперед психологічний, цей виклик перевіряє на міцність впевненість футболіста, і подекуди, здавалося, Кейн справді втрачав інстинкт убивці. Власне, саме ту рису, завдяки якій у минулому сезоні він представив себе настільки грізним форвардом. Одразу згадуються окремі епізоди: ось він не помічає партнера, який перебуває у більш вигідній позиції; ось він зміщується в пошуку м’яча в центр поля; а ось Гаррі зрізає м’яч у свої ворота.

Харри Кейн после автогола в матче с Суонси (2:2), independent.co.uk
Харри Кейн после автогола в матче с Суонси (2:2), independent.co.uk

У такі моменти символічними починають здаватися навіть найбільш умовні деталі. Тривалий час поза грою перебуває найкращий асистент Кейна в минулому сезоні Насер Шадлі – так, із Крістіаном Еріксеном оптимальну співпрацю англієць тільки налагоджує. Ще більше символічна річ: перед початком нового сезону Кейн поміняв вісімнадцятий номер на “десятку”, і марновірні вболівальники Тоттенгема одразу пригадали йому те, що таким чином він, даруйте вже за штамп, розгнівав футбольних богів. Річ у тім, що передаючи у спадок “вісімнадцятку”, Джермейн Дефо свого часу сказав своєму наступнику: “У цій футболці голи”. 31 гол форварда в сезоні 2014/15 ці слова, безумовно, підтверджує, як підтверджували їх і проблеми Кейна на початку нового сезону.

Та Гаррі не вірить у забобони. Доброго приятеля Дефо він пригадує за іншою цитатою. “Втрачаючи можливість забити, – ділився досвідом один із найкращих нападників в історії Прем’єр-ліги, – ти збільшуєш свої шанси відзначитися забитим м’ячем у наступному епізоді. Імовірність того, що ти не заб’єш двічі поспіль, значно менша, ніж втрата одного шансу”. Дефо був для Кейна зразком для наслідування не лише в тому, що стосувалося голів, – з точки зору роботи на команду нападник Сандерленда представляв навіть кращий взірець.

Штука ось у чому: навіть втративши в результативності, вихованець Тоттенгема показував на старті сезону гру цілком пристойного рівня. За даними ресурсу Squawka, в середньому за матч у цьому сезоні Кейн покращив свої показники одразу за кількома критеріями – загальною кількістю ключових пасів, створених для партнерів нагод і зароблених на собі фолів. Нападник виграє більше єдиноборств і частіше досягає успіху в ситуаціях один на один із суперником. Понад те, Кейн залишається одним із лідерів чемпіонату Англії за середньою кількістю ударів по воротах, при цьому навіть частіше влучаючи в площину.

PA
PA

Тому, коли той же Почеттіно говорив про те, що він задоволений виступами свого підлеглого, ніякого підступу в таких заявах не було. Заручившись підтримкою головного тренера Шпор, а також наставника збірної Англії Роя Годжсона (впевненості Гаррі явно посприяли голи на міжнародному рівні), Кейн подолав невдалу серію. У нещодавньому матчі проти Борнмута англієць оформив хет-трик, а в двох іграх на цьому тижні – проти Астон Вілли та Андерлехта – відзначився ще двічі. Наступним суперником бомбардира стане Арсенал – ще одна команда, назва якої починається на букву “а”.

Символічність цієї деталі можна підсилити нагадуванням про те, що, можливо, найбільший у своїй кар’єрі гол Кейн забив минулого року в дербі Північного Лондона – ефектний стрибок і удар головою після розкішної подачі Набіля Бенталеба пригадується миттєво. Та справа в тому, що історії нападника Шпор не личить зайвий драматизм. Закривати її у подібні цикли немає жодного сенсу, не варто, власне, й перебільшувати її значення. Кейн не переродився після повернення результативності – він, як висловився б Брендан Роджерс, залишився тим самим хлопцем, тільки кращим.

Подивімось правді у вічі: Кейн рано чи пізно подолав би невдалу серію. І не лише тому, що він є видатним талантом і – про це, певно, вже можна говорити – головною надією англійського футболу. Річ ще й у тім, що для цього йому були створені ідеальні умови. Десятий номер залишається єдиним номінальним нападником у розпорядженні Почеттіно, вибір же Годжсона в збірній Англії, будьмо відверті, давно вже не був настільки обмеженим – принаймні поки на лікарняному продовжують перебувати Даніел Старрідж та Данні Велбек, а Джеймі Варді награється на лівому фланзі. Простий факт: у четвер Гаррі повинен був отримати відпочинок у матчі Ліги Європи проти Андерлехта, проте пошкодження Клінтона Нжі залишило Тоттенгем без особливого вибору на позиції центрфорварда. Певна річ, рахунок у зустрічі відкрив Кейн.

І поки одні конкуренти Гаррі Кейна заліковують травми, а інші не можуть визначитися зі своєю позицією, він забезпечує саме те, що від нього вимагається. Вгамувавши спрагу, ураганний нападник готовий до будь-яких викликів.

Ярослав Друзюк, Sport Arena


Ставки на спорт от лучших букмекеров, регистрируйтесь и забирайте бонусы.

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena