Sportarena

Символ змін

Sport Arena розповідає про один із головних сюрпризів цього сезону англійської Прем’єр-ліги, Вотфорд Кіке Санчеса Флореса.

Символ змін - Чемпионат Англии

Action Images

“Прем’єр-ліга встигла суттєво змінитися”, – ділиться враженнями Гус Хіддінк, який оформив на тижні повернення до Челсі. “Свіжа”, “цікава” і “надзвичайна” – не соромиться підбирати епітети нідерландський фахівець. Своє захоплення новий тимчасовий менеджер лондонського клубу пояснює тим, що за шість років, які минули після його попереднього досвіду роботи в Англії, ця першість стала більш непередбачуваною. “Кожна команда може вбити будь-яку іншу. Лестер, Кристал Пелас і Вотфорд – клуби, що раніше й не думали про лідерство, – зараз приємно всіх дивують”.

Із Вотфордом у Хіддінка своя історія. Річ у тім, що два тимчасові призначення 69-річного спеціаліста менеджером Челсі римуються саме з Шершнями: формально першим матчем голландця на чолі Синіх стала кубкова гра проти Жовтої армії, розпочинає із зустрічі з цією командою він і другий етап лондонської кар’єри. Варто, втім, зазначити, що сьогодні Гус зустрінеться із зовсім іншим Вотфордом – за шість років до невпізнаваності встигла змінитися не лише Прем’єр-ліга, а й клуб з Вікаридж Роуд.

Для того, щоб пояснити, наскільки саме, варто згадати про те, що на матч проти Челсі на початку 2009 року команду виводив Брендан Роджерс. Успіхи північноірландського фахівця зі Суонсі кидають тінь на період його роботи з Вотфордом, проте найбільш віддані прихильники цієї команди не забувають – прийнявши свого часу колектив на передостанньому місці турнірної таблиці Чемпіоншипа, Роджерс зберіг йому прописку в другому за рівнем дивізіоні англійської футбольної піраміди. Подальший прогрес Шершнів був забезпечений за рахунок прагматичної і безжальної до менеджерів політики італійської родини Поццо, що придбала клуб у 2012 році. Та він був би неможливий, якби до цього вони зазнали ще одного пониження в класі – і в цьому значення тодішнього тренера перебільшити неможливо.

Віддаючи належне Роджерсу, варто, втім, відзначити й те, що за останні три роки власники Вотфорда надали не так вже й багато підстав ставити їхні рішення під сумнів. Вікаридж Роуд схиляв коліна перед харизмою Джанфранко Дзоли і зізнавався в коханні несподіваному герою Славіші Йокановичу, проте всі ці вияви емоцій були радше епізодичними. Вислови ж подяки Джино Поццо, як засвідчив нещодавній аншлаг на переможний матч проти Ліверпуля, залишаються значно більш помітними.

Асоціації з ерою Елтона Джона продовжують накладати на клуб із Гартфордширу відбиток старомодного клубу, проте насправді Вотфорд можна назвати бастіоном передових підходів. Колишній нападник збірної Англії і ведучий програми Match of the Day Ґарі Лінекер на минулих вихідних поділився вельми цікавою думкою. “Що більше я дивлюсь футбольні матчі – а дивлюсь я, повірте, немало, – то більше переконуюсь у тому, що роль менеджерів є переоціненою”, – написав Лінекер у своєму мікроблозі. Йдеться у цьому випадку не стільки про те, що на тижні згадував Арсен Венґер – про перехід до майбутнього, в якому більшість роботи виконуватиме не тренер, а фахівець зі статистики. Радше ж про те, що в сучасному футболі менеджер не здатен затриматися в команді довше, ніж на два-три роки. А отже, і його вплив не може бути надто важливим. Вотфорд працює з урахуванням цієї думки ось уже кілька сезонів.

Коли іспанський спеціаліст Кіке Санчес Флорес очолив Шершнів у червні, він став п’ятим менеджером Вотфорда за рік. Колишній менеджер Атлетико не приїхав до Англії будувати династію – підписуючи контракт із новачком Прем’єр-ліги, він чітко усвідомлював, що йому доведеться працювати в умовах обмеженої відповідальності. Крім виконання своїх безпосередніх обов’язків 50-річний Флорес встигає брати участь в аматорській першості одного з лондонських районів, та це не означає, що в нього бракує роботи. До сезону в елітному дивізіоні він повинен був підготувати команду з шістнадцятьма новачками у складі, на щоденній же основі колишній захисник збірної Іспанії повинен працювати з представниками двадцяти двох різних національностей.

Вотфорд Флореса нагадує акробата на моноциклі – на ходу клуб втримується попри всі докази на рахунок того, що він повинен упасти. На відтинку довжиною в півсезона його, здавалося, повинна була підвести хоч одна ланка із одразу кількох потенційно слабких – менеджер без жодного досвіду роботи на Острові, незбитий колектив або загальний брак класу. Однак зараз, зустрічаючи Різдво на відстані в один заліковий пункт від зони Ліги чемпіонів, Шершні змушують усіх критиків забирати їхні слова назад.

Серйозно здивували підлеглі Флореса ще в матчі першого туру проти Евертона, коли вони змогли шокувати Ґудісон Парк результативною нічиєю. По-справжньому ключовий момент сезону, втім, Вотфорд відклав до матчу проти Суонсі. Випробувавши обережний підхід у грі з Манчестер Сіті за два тижні до того, у протистоянні з Лебедями вони вкрай вдало застосували його проти суперника, який догравав останній півгодини ігрового часу у більшості. Зберігши перевагу, що її команді забезпечив гол Одіона Іґало, Жовта армія почала нестримно крутити педалі – не зупинявся після того і нападник збірної Нігерії. Жоден футболіст англійської команди не забивав у 2015 році частіше за Іґало.

Особливий підхід до справ на Вікаридж Роуд робить невиправданим будь-який перехід на персоналії, тому навіть історія одного з найкращих бомбардирів цього сезону видається дрібною на тлі загальнокомандних успіхів Вотфорда. Гаррі Кейн може скільки завгодно кепкувати зі стилю Етьєнна Капу, але важко посперечатися з думкою про те, що в цьому сезоні французові можуть скласти конкуренцію в опорній зоні лише одиниці з гравців елітного дивізіону. Інший екс-футболіст Тоттенгема Еурельйо Гомес залишається досить непередбачуваним голкіпером, проте за кількістю ефектних сейвів із бразильцем може зрівнятися хіба що Давід де Хеа. Співвітчизник і улюбленець нового менеджера Хурадо, до прикладу, ось уже півроку змушений миритися із незручним розшташуванням на фланзі – цього вимагає компактна побудова за схемою 4-4-2 і ставка на пару Діні – Іґало. Про що тут говорити, якщо навіть душа цієї команди Трой Діні нарешті позбувся асоціацій із своїм тюремним терміном і змушує говорити про себе як про власне футболіста, а не як досягнення виправної системи?

У Вотфорді, проте, завжди готові пожертвувати цими історіями заради загального успіху. Кіке Санчес Флорес наполягає на тому, що в січні команду не залишить Іґало, і рішучість тренера у цьому випадку зрозуміти легко. Замінити виконавця, відповідального за чотирнадцять з двадцяти одного гола Шершнів у сезоні, безумовно, буде непростим завданням. Та річ у тім, що менеджмент клубу напевно вже готовий до всіх можливих варіантів розвитку подій.

Сухий розрахунок – метод не надто популярний. Але саме він дозволяє клубу працювати так, як він працює зараз. “Ми не думаємо про підсумкову позицію, яка нас влаштує, – запевняє Флорес, – зараз ми зосереджені на тому, щоб закріпитися в еліті і забезпечити клубу необхідні перспективи розвитку”. Про акцент італійських власників на укріплення клубної структури зокрема свідчить запрошення легендарного Гаррі К’юелла на посаду головного тренера молодіжної команди. Представники Поццо надають перевагу не коментувати такі заяви, та зрозуміло, що для їхньої “родини футбольних клубів” клуб з Вікаридж Роуд швидко стає пріоритетним проектом.

Команди на кшталт Вотфорда вже зараз серйозно змінюють ландшафт Прем’єр-ліги. Та, як і у випадку з тим же Кристал Пелас, стратегія розвитку клубу поки знаходиться на початковому етапі. І це в умовах рекордних телевізійних контрактів, що тільки продовжать зростати з наступного сезону, повинно лякати так званих грандів навіть більше.

Ярослав Друзюк, Sport Arena

 


Ставки на спорт от лучших букмекеров, регистрируйтесь и забирайте бонусы.

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena