Sportarena

Зідан – нова надія Мадрида

Sport Arena розповідає про тренерський досвід Зідана та робить акцент на головних плюсах французького спеціаліста, які можуть допомогти йому втриматись на хиткому капітанському містку мадридського Реалу.

Зідан – нова надія Мадрида - Чемпионат Испании

Зинедин Зидан, Getty Images

«Після завершення кар’єри я не думав, що коли-небудь захочу стати тренером, проте пройшло 6-7 років і я змінив свою позицію в цьому плані. Мене тягне до футболу. Це дивовижна гра. Футбол – це моє все. Тепер я вирішив відновити свою кар’єру, правда, вже в якості тренера».

Зізу завершив свої виступи в 2006 році, у фінальному матчі чемпіонату світу. На жаль, цей фінал він програв, а свого останнього удару завдав не по воротах суперника, а по грудях Матерацці. Француз, який разом з сім’єю жив у Мадриді, на деякий час відійшов від футболу. Це утримання тривало недовго. Змій-спокусник з’явився в образі Флорентіно Переса. І Зідан не зміг відмовити дону Флорентіно. 1 червня 2009 року Зізу був призначений помічником президента, якого він активно підтримував напередодні виборів. Скоро Зідан став спортивним директором мадридського Реалу. Правда, довго на цій посаді він не затримався, та почав отримувати тренерський досвід в молодіжній академії клубу. Чимало юнаків тоді вибирали Бланкос для того, щоб мати нагоду попрацювати під керівництвом легенди світового футболу.

Саме завдяки французу Мадрид зміг оформити перехід одного з найбільш перспективних захисників світу – Рафаеля Варана. Зідан розгледів в ньому великий талант та переконав керівництво підписати з ним контракт. І, незабаром, гравець, який вилетів з Лансом з Ліги 1, практично самотужки зупинив грізний напад Барселони в Копа дель Рей. Влітку 2013 року Зінедін отримав новий виклик. Він став помічником головного тренера Реалу Карло Анчелотті. Як зізнався сам француз, він майже не вагався та одразу погодився допомагати італійському спеціалісту в керівництві Королівським клубом. Карло, не без гумору, так прокоментував призначення Зізу: «Так, він буде на лавці запасних, головна проблема в тому, що він не зможе грати». Наставник поставив перед ним персональне завдання – Зідан мав курувати Озіла, Бензема та Хесе. Німець незабаром покинув Мадрид, а ось гра двох інших підопічних француза засяяла новими барвами. Карім провів один зі своїх кращих сезонів в складі Бланкос, а Хесе врешті почав показувати те, за що його називали головним іспанським талантом.

Продуктивна робота цього дуету дозволила здійснитися рожевій мрії Переса – в Лісабоні мадридський клуб був вдесяте коронований, як кращий клуб Європи. В той же час друга команда Мадриду – Кастілья – провела жахливий чемпіонат та вилетіла з Сегунди в третій дивізіон. Очевидно, що після такого провалу місце наставника Ла Фабріки стало вакантним. Зідан побачив в цьому свій шанс, адже ніколи не приховував, що хоче спробувати себе в якості головного тренера. «Я не можу постійно бути за спинами інших, на другому плані. В мене інший менталітет. Я знаю, що можу побудувати команду високого рівня, завдяки своєму досвіду гравця».

Влітку 2014 року Зідан, зійшов на капітанський мостик Кастільї та вирушив у самостійне плавання. Йому дістався явно не флагман. Після пониження в класі команду залишили більше 20 гравців. Зінедіну довелося ліпити колектив з нуля. Старт вийшов гірше не придумаєш – 5 поразок в перших 6 іграх. Було потрібно вживати заходів і молодий наставник не сидів склавши руки. Він поїхав у Францію на консультації з тренером Гі Лякомбом, під керівництвом якого Зідан колись робив перші кроки в професійному футболі. Поради спеціаліста не пройшли надарма і Кастілья почала стрімко дряпатися до вершини турнірної таблиці.

Правда, незабаром Зізу опинився в епіцентрі скандалу. Як виявилося, від початку сезону головним наставником команди «на папері» був Сантьяго Санчес, а француз числився другим тренером. Реал пішов на такі хитрощі через те, що Зідан не мав тренерської ліцензії UEFA категорії Pro, яка б дозволяла йому здійснювати керівництво Кастільєю. Тому Королівський клуб придумав такий «фінт», який формально дозволяв обійти цю заборону. Але всім було очевидно , хто насправді був наставником команди, до того ж офіційний сайт Реалу свого часу інформував про те, що Зізу став головним тренером Ла Фабріки. Королівська федерація футболу Іспанії не оцінила такі ігри розуму з боку мадридців і покарала француза тримісячною дискваліфікацією. В ті дні Зізу отримав несподіваного «адвоката». Сам Марко Матерацці заявив, що, зважаючи на кар’єру Зідана, він може тренувати і без ліцензії. Потім Бланкос подали апеляцію і довели, що Зінедін отримав право на керівництво фармом Реалу від федерації футболу Франції. Тепер він міг сконцентруватися виключно на тренерській роботі. І вже наприкінці січня 2015 року друга команда мадридців очолила пелотон. На жаль, лідерство було нетривалим і незабаром в грі Кастільї настав затяжний спад, який і призвів до того, що вона фінішувала лише шостою.

Це піке багато хто пов’язує з діями Флорентіно Переса, який вирішив допомогти команді, придбавши юного вундеркінда Едегора. Зізу був змушений шукати місце на полі для норвежця, виводячи зі складу когось з гравців старту. На жаль, в часи дона Флорентіно місце в основі команди часто отримують не за хорошу гру, а за високий цінник. Тренер перепробував Едегора на різних позиціях, проте з цього не було ніякого ефекту. З ним команда по суті грала в мінус одного футболіста. До того ж, через нього виникали постійні скандали.

В поточній темпораді Зідану було набагато простіше працювати. В міжсезоння клуб покинули набагато менше гравців та й конфлікти тепер оминають Кастілью. Від самого старту Ла Фабрика йде в групі лідерів. Після 19 турів вона посідає друге місце, на 4 очки поступаючись лідеру. Одним з провідних гравців команди є Енцо Зідан, який навіть став капітаном команди. Своє право на носіння брасалети він отримав завдяки своїй грі, а не тому, що є сином головного тренера. Зважаючи на те, як виступав Реал під керівництвом Рафаеля Бенітеса, дедалі частіше в списку кандидатів на заміну іспанця називали Зізу. Так після поразки від Вільярреалу AS провела опитування на тему: «Кого ви бачите тренером Мадриду?» Француз набрав 72 % голосів, а свою довіру Бенітесу висловили лише 12 відсотків респондентів.

Складалося враження, що лише президент підтримував поточного тренера, але Перес ніколи не вирізнявся великим терпінням. І зважаючи на результати та гру колективу, він мусив реагувати. 4 січня 2016 року Рафаель став черговим наставником, якого в Реалі прирівняли до рукавички. Так закінчилася короткочасна мадридська ера Бенітеса. На прес-конференції, на котрій оголосили про звільнення тренера, Перес знайшов лише 22 секунди свого часу для того, щоб подякувати за роботу вже колишньому ентренадору.

Новим наставником команди став Зінедін Зідан, який швидко подолав шлях від глибин Сегунди B до керівництва головною командою Мадриду. Перес, як завжди, співав дифірамби новому наставнику, але сказав слова, в яких дав чітко зрозуміти французу, що вимагатиме від тренера максимуму: «Для нього не існує слова «неможливо».

002

Зідан прийшов в команду у дуже важкий період – він має невеликий термін для того, щоб стабілізувати гру та результати команди. Тепер Зізу не матиме часу на розкачку як в Кастільї – потрібно буде одразу перемагати, адже кожна наступна втрата очок може стати фатальною в боротьбі за титул. Явним плюсом для Зідана є легкий календар мадридців – три з наступних чотирьох поєдинків Мадрид проведе вдома: проти Депортіво, Спортінга і Еспаньйолу, та й виїзд на поєдинок з Бетісом теж виглядає легкою прогулянкою. Француз мусить якомога швидше привити команді свій стиль гри, який мав би сподобатись вболівальникам Бланкос: «Я хочу принести захоплюючий стиль, який завжди був притаманним Мадриду. Я буду працювати над тим, щоб моя команда грала від атаки, швидко переходила центр поля та володіла м’ячем».

Одним з козирів Зідана є його величезний авторитет серед гравців команди, чим не міг похвалитися Бенітес. Навіть тоді, коли Зізу був наставником Кастільї, багато футболістів основної команди просили у нього порад. Тепер французу доведеться розчищати авгієві стайні, які залишились в команді після нетривалого періоду головування іспанця. Одним з найважливіших для Зідана в його тренерській роботі є хороші відносини з гравцями. І це безперечно плюс. Адже в останніх успіхах та невдачах Мадриду фактор атмосфери в роздягальні був чи не вирішальним. Моурінью в своєму третьому сезоні та Бенітес не мали конструктивного діалогу з підопічними, а ось Анчелотті зумів приборкати норовливих королівських зірок.

Ця темпорада виходить провальною для Хамеса та Іско, які є одними з найперспективніших гравців Мадриду. В колумбійця був явний конфлікт з іспанським тренером, що і позначалося на його грі та хвилинах, які він отримував. Іско останнім часом випав зі складу команди та став дуже близьким до того, щоб покинути Реал. Колись Зідан відіграв чи не вирішальну роль в тому, щоб талановитий іспанець перейшов з Малаги саме в Мадрид, і тепер докладе всіх зусиль для перезавантаження кар’єри Аларкона в Королівському клубі. Можливо, і Хесе стане важливим елементом Реалу Зідана, адже саме під опікою француза він показував свій кращий футбол.

Ще одним з плюсів Зідана є постійне бажання вчитися. Наприкінці 2014 року він їздив в Марсель для того, щоб краще ознайомитись з методами роботи Марсело Бьєлси, а в лютому 2015 року він перебував в Мюнхені та розбирав ключові аспекти гри команди Пепа Гвардіоли. Незважаючи на те, що контракт з французом підписаний до літа 2018 року, він прекрасно розуміє, що мусить вже зараз давати результат. Адже через півроку у нас може бути дежавю – Перес в кількох словах подякує Зідану за його роботу, розповість про те, наскільки йому важко далося рішення попрощатися з Зізу та представить в якості тренера … Жозе Моурінью.

Володимир Войтюк, Sport Arena


Добавьте «sportarena.com» в свои избранные источники Google News (просто нажмите звездочку)

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena