Sportarena

Sportarena.com розповідає про битву за збереження прописки в англійській Прем’єр-лізі.

Суонсі (15 місце, 31 матч, 36 очок, різниця м’ячів: -9)

Останні ігри: Сток (в), Челсі (д), Ньюкасл (в), Лестер (в), Ліверпуль (д), Вест Хем (в), Манчестер Сіті (д)

У попередньому турі Суонсі завоював робочу перемогу над Астон Віллою і віддалився від зони вильоту на дванадцять очок. Рубіж у 36 очок, якого таким чином досягли Лебеді, вважається символічною гарантією збереження прописки у Прем’єр-лізі – принаймні у двох попередніх сезонах команди не вилітали з таким очковим активом. Коментуючи здобуті три очки у протистоянні з Віллою, капітан Суонсі Ешлі Вільямс надав перевагу поділитися враженнями від цілого сезону. “Ця зустріч вмістила в собі увесь наш сезон, – підвів риску валлієць. – Ми не продемонстрували яскраву гру, але здобули врешті результат”.

Головний тренер валлійської команди Франческо Гвідолін, із призначення якого пов’язують нещодавні успіхи Суонсі, втім, має з цього приводу іншу думку. У вчорашньому інтерв’ю перед матчем проти Стока він заявив, що досі хвилюється про збереження місця в елітному дивізіоні. Італійський фахівець переїхав до Англії не так давно, але з божевільними реаліями цього сезону ознайомитися вже встиг. Ніхто не може ні в чому бути впевненим.

Суонсі перемагає Арсенал, Skysports.com
Суонсі перемагає Арсенал, Skysports.com

Ризик для Суонсі полягає насамперед у тому, що команда може розслабитися. Поки Вільямс підводить підсумки сезону, захисник Ніл Тейлор ділиться думками про менеджера, котрий може замінити влітку Гвідоліна. При цьому валлійцям буде непросто зачепитися за очки в сьогоднішньому матчі на Британія Стедіум, не варто чекати подарунків і від конкурента в боротьбі за виживання Ньюкасла. Власне, за винятком Челсі на фінішному відтинку сезону Суонсі зустрінеться виключно з тими командами, що досі не вирішили свої турнірні завдання на сезон. Цілком можливо, до ігор з командою Гвідоліна ті ж Ліверпуль, Вест Хем і Манчестер Сіті вже підійдуть немотивованими, але в будь-якому разі Лебеді могли б мріяти про більш простий календар.

Кристал Пелас (16 місце, 30 матчів, 33 очки, різниця м’ячів: -8)

Останні ігри: Вест Хем (в), Норвіч (д), Евертон (д), Арсенал (в), Манчестер Юнайтед (в), Ньюкасл (в), Сток (д), Саутгемптон (в)

Якщо серед усіх цьогорічних претендентів на пониження в класі і є команда, яку можна назвати “занадто хорошою для того, щоб вилетіти”, то це Кристал Пелас. З іншого боку, головною перевагою цього сезону є якраз те, що він оголив безглуздість всіх подібних ярликів. Заспокоювати себе не збирається і менеджер Орлів Алан Пардью – англійський спеціаліст визнає, що після ударної першої половини сезону тепер його команда змушена боротися за виживання.

Менеджер, якого ще півроку називали одним із головних претендентів на пост нового очільника збірної Англії, не може тепер уникнути однієї простої цифри: Пелас розтягнув свою серію без перемог на тринадцять матчів. Для турнірного становище лондонців вона позначила різкий спуск із єврокубкових місць до межі зони вильоту, та ще більше команду Пардью напевно хвилює психологічний аспект цієї проблеми. Востаннє в матчі Прем’єр-ліги вона перемагала ще в грудні, і повертатися до перемог після тривалого часу буде вкрай непросто.

Пардью звертає увагу і ще на один нюанс: усі команди, що їх зараз випереджає Кристал Пелас, починають дихати його підлеглим у спину. Саме на них зараз будуть чинити тиск усі претенденти на виліт, саме невдала серія Пелас залишає їм надію. Та річ ще й у тім, що становище представників Південного Лондона – і в тому, що стосується позиції в чемпіонаті, і суто психологічно – може виправити лише одна перемога. Однак у найближчих матчах проти Вест Хема та Норвіча, команд зі своїми інтересами, здобути три очки Орлам буде вельми складно. Словом, Пелас треба зробити все для того, що не відкладати вирішення своєї долі до зустрічі з Ньюкаслом.

Норвіч (17 місце, 31 матч, 28 очок, різниця м’ячів: -22)

Останні ігри: Ньюкасл (д), Кристал Пелас (в), Сандерленд (д), Арсенал (в), Манчестер Юнайтед (д), Вотфорд (д), Норвіч (в)

У лютому менеджер Норвіча Алекс Ніл зібрав свою команду на позачергову зустріч у неформальній обстановці і поставив перед колективом одне запитання: “Чи збігаються мої цілі з вашими?” Шотландський спеціаліст не збирався вилітати з Прем’єр-ліги у першому для себе сезоні на цьому рівні і висловив своє задоволення, коли почув, що не мають такого наміру і його підлеглі. Та в наступному ж матчі, зустрічі проти Вест Хема, Канарки втратили перевагу у два м’ячі в межах трьох хвилин і, врешті, два дорогоцінні очки.

Норвіч святкує гол, Getty images
Норвіч святкує гол, Getty images

Це не брак старанності і не свідчення проблем у колективі, радше підтвердження того, що стрибок у класі для Норвіча виявився занадто вимогливим. Як, власне, і позаминулого року, коли зберегти команді місце в АПЛ не зміг Кріс Х’ютон, Сіті банально забракло класу. Втрати очок із переможних позицій та хаотичні тактичні перестановки – це все ще звідти.

Зробивши ставку на той же кістяк гравців, що пройшов із командою горнило пониження в класі і промоушену з Чемпіоншипу, Канарки забезпечили функціонування стабільного проекта. Довіра ж 34-річному Нілу в ролі менеджера підтвердила статус Норвіча як клубу, який не має наміру досягати успіху за будь-яку ціну. Навіть якщо клуб програє, то зробить це на своїх умовах.

Проте й списувати команду Ніла з рахунків поки не варто. У протистоянні з історично більшими Ньюкаслом і Сандерлендом Норвіч повинен отримати підтримку нейтральних уболівальників. Символічно, що доля Канарок вирішиться саме в матчах проти цих двох суперників – і їх обох вони приймуть на домашньому стадіоні.

Сандерленд (18 місце, 30 матчів, 26 очок, різниця м’ячів: -19)

Останні ігри: Вест Бром (д), Лестер (д), Норвіч (в), Арсенал (д), Сток (в), Челсі (д), Евертон (д), Вотфорд (в)

Перемогу в дербі з Ньюкаслом Сандерленд втратив за лічені хвилини до фінального свистка, і менеджер Чорних котів Сем Аллардайс вирішив не приховувати свого розчарування. “Великий Сем” заявив на післяматчевій прес-конференції, що він не відмовився б від пляшечки бренді. Зрозуміти розчарування загартованого битвами за виживання бійця було нескладно: Сандерленд суттєво ускладнив собі життя.

Втративши за тиждень до того перемогу в компенсований час, команда Аллардайса знову пропустила пізній гол, що вирішив долю протистояння. Для досягнення рубежу в 38 очок в останніх восьми матчах Сандерленд повинен здобути, як мінімум, чотири перемоги. Беручи до уваги календар заключних матчів представників Північного Сходу, треба сказати, що критично важливо їм перемагати в сьогоднішній грі з Вест Бромвічем.

Зустріч Аллардайса з іншим фахівцем із забезпечення надійності Тоні П’юлісом стане подією у будь-якому разі, проте, скоріш за все, вона не стане причиною для обговорення схожих методів британських спеціалістів, розкриючи натомість розбіжності в їхніх підходах. Річ у тім, що ВБА П’юліса, навіть у не найбільш вдалому сезоні, залишається однією з найкращих команд Прем’єр-ліги за показником пропущених голів. Головною проблемою Сандерленда в цьому сезоні є якраз оборона, і Аллардайс неодноразово в цьому сезоні наголошував на тому, що на кожен матч його підлеглі виходять з одним голом у своєму пасиві – востаннє зберегти свої ворота на замку в матчі АПЛ Чорним котам вдавалося ще в листопаді.

Зрозуміло, що цю проблему “Великий Сем” успадкував від дюжини попередників, але як виправдання він сприймати цей аргумент не буде. Погодившись на пропозицію Сандерленда, колишній менеджер Болтона і Вест Хема поставив на кін свою репутацію. З іншого боку, якщо організувати оборону і врятувати команду не вдасться йому, то, схоже, це завдання й справді було нездійсненною місією.

Ньюкасл (19 місце, 30 матчів, 25 очок, різниця м’ячів: -26)

Останні ігри: Норвіч (в), Саутгемптон (в), Суонсі (д), Манчестер Сіті (д), Ліверпуль (в), Кристал Пелас (д), Астон Вілла (в), Тоттнем (д)

Чи не найбільш інертна та пасивна команда сезону, на фінішному відтинку Ньюкасл нарешті отримав стимул. На Сейнт-Джеймс Парк з’явилось чітке усвідомлення того, що прощання з Прем’єр-лігою стане для клубу справжньою катастрофою.

ФК Ньюкасл, Getty images
ФК Ньюкасл, Getty images

Жодна команда не зустрічатиме пониження в класі з усмішкою на обличчі, це завжди серйозна проблема, що передбачає величезні фінансові та іміджеві втрати, а також, що не менш важливо, втрати робочих місць сотнями людей. Та ситуація, в яку потрапив Ньюкасл, насправді є унікальною. Виліт за підсумками цього сезону буде означати для Сорок відхід у небуття на тривалий час.

Власник клубу Майк Ешлі не приховує: він шкодує про рішення придбати Ньюкасл і не збирається більше вкладати в проект гроші. Запрошення іспанського менеджера Рафаеля Бенітеса, що підписав контракт до кінця сезону, є останньою спробою Ешлі врятувати себе і свій інтерес до колективу. Допомогти клубу, що, за визначенням власника, не має вільних коштів на банківських рахунках, зараз можуть лише умови нового телевізійного контракту, які набирають чинності з наступного сезону.

На порятунок у Бенітеса залишається вісім матчів, та, цілком можливо, визначиться доля Ньюкасла вже сьогодні. Поразка в матчі против Норвіча може стати для команди ударом, який вона не здатна буде витримати. Зрозуміло, втім, що на виїзд на Карроу Роуд Сороки будуть налаштовуватися, як на останній бій. Перша перемога на чолі Ньюкасла, своєю чергою, може надихнути Бенітеса на фінальний ривок.

Астон Вілла (20 місце, 31 матч, 16 очок, різниця м’ячів: -36)

Останні ігри: Челсі (д), Борнмут (д), Манчестер Юнайтед (в), Саутгемптон (д), Вотфорд (в), Ньюкасл (д), Арсенал (в)

У першому турі цього сезону Астон Вілла завоювала виїзну перемогу над новачком Прем’єр-ліги Борнмутом і ввела в жахливу оману не лише своїх прихильників, а й команду Едді Хау. Представники Півдня Англії до цього часу встигли гарантувати собі другий сезон в еліті острівного футболу, а от Віллани, схоже, вже змирилися з вильотом.

Астон Вілла, Skysports.com
Астон Вілла, Skysports.com

Математичні шанси на уникнення першого в історії клубу вильоту з Прем’єр-ліги у бірмінгемців залишаються, проте говорити про них було б незручно навіть керівництву Вілла Парк. Робити це їм все одно було б ніколи: зараз рада директорів Вілли заклопотана тим, щоб зберегти клубу шанс відновитися принаймні у віддаленій перспективі. Блакитно-кларетові залучили всіх небайдужих уболівальників на чолі з колишнім керівником Футбольної Асоціації Девідом Бернстайном до порятунку команди, але навіть той не має наміру згадувати про миттєве повернення з Чемпіоншипу, не кажучи вже про порятунок у цьому сезоні. Власне, і звільнення другого в цьому сезоні менеджера Ремі Ґарда переслідувало мету підготувати клуб до непростих часів.

У цьому ж сезоні Вілла повинна бути задоволеною вже тим, що вона не повторила славнозвісний антирекорд Дербі Каунті в сезоні 2007/08.

Прогноз Sportarena.com: Норвіч (18 місце), Ньюкасл (19 місце), Астон Вілла (20 місце)


Оперативное видео самых важных и красивых голов в нашем канале в Телеграме

Источник: Sportarena.com

Рейтинг записи: 12345


Рейтинг букмекеров
#букмекерописаниебонусоценкасайт
1 Фаворит обзор 10 000₴ + 300 FS
5
РЕГИСТРАЦИЯ
Или аккаунт Sportarena