Sportarena

Хронiчнi хвороби Барселони

Олег 08 ноября, 15:42
93
13
Подписаться на блог
Хронiчнi хвороби Барселони
Що виправили з початку сезону, що ще можна виправити, а де допоможе лише хiрургiя

Важкий старт сезону для топ-клубу не така рiдкiсна рiч. Фiзичнi навантаження лiтньої пiдготовки, вiдсутнiсть iгрового ритму, повiльний вхiд до гри — звичайнi явища. Можна поаплодувати Бiльбао, дозволити полiдирувати Гранадi, привiтати з поверненням до елiти Осасуну, а потiм поставити все на свої мiсця. Щодо Барселони iснує ще одна унiверсальна вiдмазка — початок сезону пропускав Лео.

За деякий час фiзику пiдтягнули, ритм ухопили, Мессi повернувся, полетiли голи i … Машина знову забуксувала. Що з цього випадковiсть, а що реалiї? Чи це новi проблеми, чи вже роками вiдшлiфованi граблi?

0-1

Це було вже зовсiм не смiшно. Як завершився минулий сезон, так i розпочався наступний — Барса регулярно пропускала першою. Дуже добре показувати бiйцiвськi якостi та творити героїчнi камбеки, але це не та стабiльнiсть, що йде на користь командi. За минулий сезон Барселона 16 разiв пропускала першою. Наче й небагато, проте не для команди, що ставить за мету перемогу в усiх турнiрах. Та i, як то кажуть, “при Гвардiолi такого не було“. Можна зауважити, що у того ж мадридського Реалу таких матчiв за минулий сезон понад два десятки назбиралося. Але проблеми сусiда — не виправдання для власних помилок, до того ж мадридцi самi в пошуку стабiльної гри i орiєнтиром бути тут не можуть.

Вiд початку сезону Берселона 5 разiв пропускала першою, 4 матчi припадають на самий старт чемпiонату. Прогрес очевидний — коли команда набрала iгрову форму, проблема перестала бути гострою. Проявитися на регулярнiй основi може впродовж сезону за умов фiзичного спаду.

Хто сьогоднi хоче грати?

Ще одна особливiсть “вересневої” Барселони — масова ротацiя складу. I знову ж таки, на перший погляд, нормальна рiч. Тренер визначається зi складом, випробовує рiзнi зв’язки та награє склад, який перетвориться на основу впродовж сезону. Просiв виявився доволi значним. Аленья зiграв один матч i мiцно обiйняв крiсло на лавi запасних. Рафiнья пiсля сильного матчу раз зiграв невдало i одразу опинився в Сельтi. Кiлька разiв з’явився Тодiбо, але так, що багато вболiвальникiв почали запитувати, як вiн взагалi опинився в командi з такими скiлами поводження з м’ячем. Чекали на Рiкi Пуча — продовжуємо чекати далi. Фiрпо забив, отримав травму i на цьому перестав iснувати для Вальверде. Наслiдок — в разi травми основного гравця майже кожної ланки вiдсутня адекватна замiна. Пiдсилювати гру виходить Ракiтiч, якого рiк випроваджують з команди, та юне дарування (до нього ще повернемося). Травмованого Альбу змiнює правоногий Семеду (експеримент, що виявився невдалим ще рiк тому), а змiна когось з-помiж дуету Пiке-Ленгле — шлях до ранньої сивини Тер Штегена.

Ансу Фатi та Карлес Перес отримують регулярний iгровий час, не випадаючи з загальної гри команди. Тренер, а не вболiвальники, бачить справжню форму гравцiв їх роботу на тренуваннях та їх готовнiсть до матчу.

До речi, Фатi

Осiнь для молодого Ансу — справжня казка. Дебютував на Камп Ноу, забив гол, регулярно виходить на замiну. Фатi, хоч i перестав забивати в кожному матчi (ну добре, всього в двох матчах вiн забив), проте все впевненiше почуває себе на полi. Частiше починає грати вперед, поступово знижується рiвень браку (стартовий мандраж змiнився впевненiстю), вiдкривається, загрожує воротам. Вiд Вальверде мало не кожного дня вимагали нових облич з Ла Масiї, панове вболiвальники, ви ж саме цього хотiли?

Не зовсiм. Травмований Суарес та невдала гра Дембеле — i от рятувати очки команди в Лiзi Чемпiонiв виходить 17-рiчний хлопець. Фатi вже зараз готовий допомагати, але йому ще дуже рано до ролi рятiвника. Приблизна до Славiї ситуацiя виникла i з Леванте. Фатi навiть одного разу по воротам пробив, проте користi загалом було небагато. Дитячий садок дядi Лео — лiнiя атаки Барси в останнiх матчах.

Так, ну це вже занадто. Хлопець старається i це дає результат. До того ж, уявити себе тренером в тому ж FM — так залюбки давав би практику такому таланту замiсть примхливих зiрок.

Трансфери

Якщо абстрагуватися вiд ряду гравцiв, що прийшли для глибини складу, основних новачкiв два, i вони стали безумовними гравцями стартового складу. Антуан Грiзман в ролi зiрки, Френкi Де Йонг — в ролi зiрки майбутнього. Кiлька мiсяцiв потому враження подвiйне — загальний позитив з присмаком гiркоти вiд того, що могло бути краще. Погана новина для хейтерiв — Грiзман нiкуди не провалився, вписався в основу, забиває, роздає передачi та поступово стає грiзною силою лiнiї атаки Барселони, як i планувалося. Погана новина для “кулес” — ключове слово “поступово”, що межує десь поруч iз “повiльно”. Досить часто Антуан “товче газон” в тому мiсцi, куди полюбляє вбiгати Альба, навiть заважає при цьому партнеру. Матч з Леванте вийшов цiлком зi знаком “мiнус”. Чудовий гол Мессi пiсля стiночки з Грiзманом мав стати першим кроком до камбеку, але пiвметра офсайду француза перекреслили феєричний прохiд крiзь оборону. Якщо повернутися до першого голу, то там навiть Барселонi пощастило: атака, що завершилася фолом на Семеду, проходила другим темпом. А пiд час першої “хвилi” Антуан також потрапив у офсайд, який не помiтили арбiтри та не взяли до уваги, нi головний, нi бригада VAR.

Коли Артуро Вiдаль стає другим пicля Мессi найнебезпечнiшим гравцем атаки, як в матчi зi Славiєю, це не тiльки заслуга самого Вiдаля, це i знак того, що iншi нападники зi своїми прямими обов’язками справляються гiрше. Вiд чемпiона свiту та суперзiрки очiкують значно бiльшого.

Грiзман вже забив за Барсу i зробив це набагато ранiше нiж той самий Суарес, коли лише потрапив до команди. Час i терпiння, час i терпiння.

Значно краще враження справив голландський суперталант. Френкi щойно з’явився в центрi поля Барселони i одразу став грати так, немов там i народився. Немов молодший брат Бускетса, Де Йонг здатний стоячи на мiсцi обiграти суперника та роздавати точнi передачi з-пiд будь-якого пресингу. Френкi спокiйно може дiяти як поруч iз Серхiо, так i замiнити його без втрати ритму для команди. Вiд мiнусiв поки позбавитися не виходить — граючи “бускетса” Де Йонг поступається тому у вiдборi м’яча, а також рiдше загострює сам. Далi всi знають — за м’ячем у центр поля спускається Мессi i знову все йде через одного гравця. Френкi — дiамант майже для будь-якої команди в свiтi, проте в Барселонi йому все одно треба ще рости.

Поступово награється основний трикутник пiвзахисту — Бускетс, Де Йонг, Артур. Це може стати космiчною зв’язкою. Настiльки “барселоньського” пiвзахисту, такого рiвня поводження з м’ячем, контролю та якостi передач не було з часiв самi знаєте кого. 

I все ж це поки нiяк не Хавiньєста

Пас назад, на Роберто, той на Лео, стiнка з Грiзманом, вiдскок на Бускетса, перехiд атаки на iнший фланг, знову Лео… Гвардiолу критикували за контроль заради контролю, хоча це було зовсiм не так. Нинiшня Барса часто починає активнi перепасовки заради повернення контролю. При цьому суперник не вiдкриває зони в оборонi, не розтягується, не робить помилок. Власне, нiхто не робитиме грубих помилок, якщо до цього не змусити. I, повертаючись до попереднього абзацу, прослiдковується ситуацiя, що Барса значно рiдше змушує помилятися суперника, нiж цього звикли чекати. Славiя виходить грати з високою лiнiєю захисту на Камп Ноу, i на 80 хвилинi Барселона все ще “заряджає” м’яч вперед на хiд, щоб скористатися вiльними зонами. Захист чехiв спокiйно все контролював — шаблонна схема, очевидне, а тому шаблонне рiшення в атацi, стандартнi методи протидiї. Гравцiв з нестандартним мисленням стало бiльше, проте самих нестандартних дiй — менше. I це не найстрашнiше.

Виїзна модель Вальверде

Знову повертаємося на старт сезону. Матч на виїздi — втрата очок. Постiйний пресинг вiд суперникiв. Регулярний гол зi старту. Спроба загострення переважно через довгi передачi на хiд — “антибарса”. По ходу сезону Барселона знову ж таки пiдтягнула фiзичну форму, пiвзахист краще виходить з-пiд пресингу, швидше йде м’яч. Ще раз уважно придивимося до матчу з Леванте. Барселона не дала змоги задавити себе на стартi, взяла м’яч пiд контроль, забила гол, спокiйно вела гру. Розконцентрацiя буває з кожним. За 10 хвилин Леванте забив 3 м’ячi, з льоту, з розвороту, вiдскоками, з заплющенними очима — все летiло куди слiд. Натомiсть вiдiгруватися вийшли двоє “дiтей”, та ще й Грiзман активно шукав мiсце в офсайдi.

Зовсiм iнша ситуацiя виникла кiлька днiв потому. Славiя одразу грала з високим захистом, активно пресингувала та гостро контратакувала. Домашнiй матч вiдрiзнявся вiд гостьового лише трибунами. Результат набагато гiрший, нiж на перший погляд здається. Виявляється, можна з оголеними тилами активно тиснути на Барселону на Камп Ноу, i вам за це нiчого не буде. Тенденцiя, яку започаткував ще Енрiке, продовжилася у командi Вальверде. Команда зараз може запропонувати тiльки один вихiд з-пiд пресингу — довгий пас далеко вперед на хiд. Iньєста вiд такого став ще лисiшим, очi Хавi збiльшились ще на сантиметр.

Перехiд ролi пiвзахисту бiльше до пiдтримки, анiж органiзацiї атак, акцент на iндивiдуальнi дiї замiсть командних, призводять до шаблонних рiшень, якi легко читає суперник. Невдача з Леванте — нещасний випадок у ситуацiї, коли суперник дозволяв грати. Нiчия зi Славiєю — закономiрний результат, де суперник втiлив у життя заздалегiдь розроблений план. Проблемою є не виїзна модель гри, як така. Сама гра Барселони Вальверде переповнена проблемних мiсць. Частина цих хвороб “сезонна” i має зникнути надалi. Проте деякi залишаються системними. Наступного “Олiмпiко” чи “Анфiлду” цього сезону може вже не буде. Хоча б тому, що заради позитивного результату суперник може не чекати домашнiх трибун.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena