Sportarena

Пiдсумки чемпiонату Європи з шосейного велоспорту

Олег 12 августа, 23:32
125
8
Подписаться на блог
Пiдсумки чемпiонату Європи з шосейного велоспорту
Андрей Пономарь, cyclismactu.net
Український гонщик - чемпiон, фантастичний Вiвiанi та всюдисущi голландцi.

В голландському Алкмаарi завершився чемпiонат Європи з шосейного велоспорту. Вiн став двадцять третiм за лiком вiд свого початку та п’ятим серед елiтних гонщикiв. Змагання вiдбувалися серед чоловiкiв та жiнок в трьох вiкових категорiях, а також вперше провели змiшану командну гонку.

Андрiй Пономар — чемпiон Європи

Українець Андрiй Пономар виграв групову гонку в категорiї Junior (вiком до 19 рокiв). Андрiй грамотно провiв всю гонку, не випадаючи з голови основної групи та зберiгаючи сили на вирiшальний момент. За 20 кiлометрiв до фiнiшу вiн разом з кiлькома гонщиками перескочив з пелотону до групи вiдриву. Якийсь час втiкачi працювали злагоджено, однак пелотон почав скорочувати вiдстань. Приблизно за 10 кiлометрiв Андрiй оцiнив сили суперникiв та пiшов в атаку, яку пiдхопити одразу нiхто не змiг. Вузька траса заважала пелотону органiзовувати якiсну погоню, чим скористався українець. Далi вiн продемонстрував свiй хороший iндивiдуальний хiд, лише збiльшуючи перевагу над суперниками. Прекрасна сольна атака завершилася трiумфом. Українець — чемпiон!

Пономар, якому в вереснi виповниться лише 17 рокiв, також вдало виступив трохи ранiше, в гонцi з роздiльним стартом Андрiй зайняв восьме мiсце. Серед тих, хто перемагав на європейськiй першостi в юнiорах, такi вiдомi гонщики як Мiхал Квятковскi, Ремко Евенпул, медалi також брали Брайан Кукар, Люк Роу, Давiде Баллерiнi, Тадей Погачар.

Знову Евенпул

Рiк тому бельгiйський талант домiнував на Євро серед юнiорiв, цього року Ремко шокує елiту. Евенпул виграв чемпiонат в гонцi з роздiльним стартом. Траса цього року бiльш зручна для «класикiв», нiж для спецiалiстiв «аеродинамiчної посадки», i Ремко сповна цим скористався. Срiбло взяв данець Каспер Асгрен, бронзу — iталiєць Едоардо Афiнi. Евенпул продовжує дивувати велосипедний свiт — тижнем ранiше вiн виграв елiтну Класику Сан-Себастьяну ефектною сольною атакою на 30 кiлометрiв. На подiумi Ремко не стримував слiз, присвятивши перемогу своєму товаришу Бьоргу Ламбрехту.

Трiумф Вiвiанi

Справжньою окрасою чемпiонату стала остання групова гонка в чоловiчiй елiтi. Численнi спроби атак гонщикiв розiрвали пелотон на шматки, пicля чого утворилася досить потужна перша група з численним iталiйським представництвом. Спокiйно доїжджати i чекати спринтерськi розбiрки на фiнiшi — це не про цей чемпiонат. Iталiйська бригада пiдтримки розiгнала першу групу, пiсля чого вистрiлили вперед Елiа Вiвiанi, нiмець Паскаль Акерман та бельгiєць Iв Лампарт. Пелотон на всiх парах намагався наздогнати вiдрив зусиллями насамперед голландцiв, що працювали на Дiлана Гроневегена, проте активно заважали їм попереду нiмцi та бельгiйцi. Трiо лiдерiв швидко органiзували колективну роботу. Незважаючи на те, що Акерман з Вiвiанi за спецiалiзацiєю традицiйнi спринтери, вони показали справжнiй майстер-клас з роботи у класичному вiдривi. Найбiльш «чесним» був Акерман — нiмець старанно тягнув свої змiни, через що поплатився першим. За три кiлометри до фiнiшу Лампарт атакував, на що Паскаль не змiг вже вiдповiсти. Проте дуже багато сил залишалося у Вiвiанi. Елiа легко закрив вiдстань до Лампарта, пiсля чого так само легко розiбрався з бельгiйцем на фiнiшi. Акерман зумiв захистити бронзу. Прекрасна гонка, чудова вiдповiдь тим, хто зневажливо називає Акермана з Вiвiанi «паркетними спринтерами». Елiа Вiвiанi здобув одну з найкрасивiших перемог в своїй кар’єрi.

Голландiя понад усiх

Голландцi трiумфували в загальному медальному залiку з 10 медалями — 5 золотих, 2 срiбнi та 3 бронзовi нагороди. Сталося це насамперед завдяки жiнкам, що доклали зусиль до всiх голландських перемог на цьому чемпiонатi. Нiдерландськi гонщицi виграли 4 iндивiдуальнi золотi нагороди, а також збiрна Нiдерландiв перемогла у змiшанiй команднiй гонцi. Елен ван Дайк продовжила переписувати iсторiю — вона залишається єдиною чемпiонкою Європи в гонцi з роздiльним стартом за весь час, вчетверте поспiль вигравши змагання.

Траса

Окремий привiд для обговорення викликала траса змагань. Вузькi вулички Алкмаара, з рiзкими поворотами, слизькою плиткою та дiлянками брукiвки, якi органiзатори «завбачливо» розмiщували перед фiнiшем, високi бордюри, «лежачi полiцейськi» та бетоннi стовпцi на узбiччi. Все, що жахає навiть звичайного велолюбителя посеред мiста. До цього додалася ще й негода — в суботу вiтер перетворив мicцевий футбольний стадiон на щось подiбне до рампи велотреку. Гонщики жартували, що якщо такий вiтер не вщухне, чемпiона Європи виявлятимуть на велотренажерах.

Наостанок

З 1 серпня вiдкрито трансферне вiкно. Ряд найцiкавiших пiдтверждених трансферiв:

Матео Трентiн (Iталiя) — з Mitchelton-Scott до CCC Team

Мiкель Ланда (Iспанiя) — Movistar Team — Bahrain Merida

Елiа Вiвiанi (Iталiя) —  Deceuninck — Quick Step — Cofidis, Solutions Crédits

Гiйом Мартан (Францiя) — Wanty — Gobert Cycling Team — Cofidis, Solutions Crédits

Енрiк Мас (Iспанiя) — Deceuninck — Quick Step — Movistar Team

Вiнченцо Нiбалi (Iталiя) — Bahrain Merida —  Trek — Segafredo

Iльнур Закарiн (Росiя) — Team Katusha Alpecin —  CCC Team

Максiмiлiано Рiкезе (Аргентина) —  Deceuninck — Quick Step — UAE-Team Emirates

Давiде Формоло (Iталiя) — BORA — Hansgrohe — UAE-Team Emirates



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena