Sportarena

«Шолом» у вогні: що очікує Australian Open

Олег 14 января, 10:10
524
5
Подписаться на блог
«Шолом» у вогні: що очікує Australian Open
Sport Arena – про небезку, в якій опинився перший Grand Slam року.

Вiдкритий чемпiонат Австралiї з тенiсу опинився під загрозою ще до свого офіційного початку. У вівторок перші матчі кваліфікації стартували із запізненням на годину – зранку Мельбурн затягнуло щільним шаром диму.

Пожежі в Австралії тривають ще з минулого серпня, проте найбільшого резонансу вони отримали взимку. Висока температура, суха погода, ненавмисні (та часом навмисні) підпали зробили стихію неконтрольованою у малодоступних регіонах. Екологи повідомляють про понад мільярд тварин, що постраждали, понад 11 мільйонів гектар території. Станом на 13 січня офіційно загинуло 28 чоловік, тисячі жителів залишилися без житла. Найбільше постраждали штати Новий Південний Уельс (Сідней), Південна Австралія (Аделаїда), Квінсленд (Брісбен). Штат Вікторія і власне Мельбурн також у зоні лиха, але до останнього часу суттєвої небезпеки місту не було.

Що сталося

Зранку метеослужби повідомили про значне погіршення стану повітря в Мельбурні. Найбільш імовірно це пов’язано з новими пожежами поблизу міста. Ще в понеділок стан повітря оцінювався як «хороший», але різко підскочив до рівня «дуже нездоровий». Мабуть найбільш відвідуваний сайт вівторка повідомляє про індекс якості повітря понад 200 (для порівняння – той же сайт показує звичний індекс для Києва близько 60-90, «посередній рівень»). Організатори тенісного турніру відреагували миттєво, перенісши старт кваліфікаційних змагань на годину, проте все одно зустріли критику на свою адресу, чи можна взагалі було дозволяти проводити матчі за таких умов.

Голова австралійського тенісу, а також керівник турніру Australian Open Крейг Тайлі запевнив, що організатори слідкують за станом повітря в режимі реального часу. Задимленість може впливати на змагання так само, як висока температура чи дощ. Очевидно, перебування довгий час на забрудненому повітрі несе ризик здоров’ю.

Читайте також: Бондаренко преодолела первый раунд парного разряда в Хобарте

Якщо говорити про матчі кваліфікації, в середньому спортсмени перебуватимуть на корті годину-дві (а з ними судді, інший персонал, глядачі). Коли йтиме мова про основні змагання, це може стати справжньою проблемою – п’ятисетові матчі чоловіків тривають по кілька годин, а глядачі можуть знаходитися на трибунах ще довше. За таких умов про проведення турніру годі говорити.

Як відреагували

Ряд висловили невдоволення діями організаторів, які, хоч і з затримкою, все ж дозволили проведення кваліфікації. Спортсмени дуже стривожені, хоча офіційних відмов від участі у змаганнях поки не було. Проте безпосередньо під час змагань з’явилися перші жертви погоди.

Словачка Даліла Якупович, вигравши перший сет проти Стефані Фогеле, відмовилася продовжувати боротьбу наприкінці другого. Якупович повідомила, що раніше не мала жодних респіраторних проблем чи жодних натяків на астму, проте у вівторок на корті дихати було майже неможливо.

Шарапова
Мария Шарапова, Getty Images

Марія Шарапова приймала участь у виставковому «розігрівочному» турнірі у передмісті Мельбурну Куйонг, проте не закінчила матч проти Лаури Зігемунд. Шарапова мала невеликі проблеми з диханням кілька днів тому, і вирішила не ризикувати за таких умов.

Проблема в тому, що спортсмен не може самостійно зупинити матч за несприятливих умов. Рішення про зупинку матчу робить суддя чи супервайзер, за умов, коли справді продовжувати гру неможливо чи небезпечно. Якщо гравець сам скаржитиметься на погане самопочуття, максимум він може отримати дозвіл на проведення медичного тайм-ауту. При цьому він не зможе брати медичну перерву вдруге на вирішення однієї і тієї ж проблеми. Якщо суддя все ще не зупиняє матч, єдиний спосіб уберегтися – знятися з турніру. Судячи з усього, таких прикладів на турнірі буде багато.

Вплив тенісу

Хоча проблема австралійських пожеж відома давно, такий великий турнір як Австраліан Опен додатково привернув до неї увагу всього світу. Новак Джокович, Рафаель Надаль, Серена Вільямс, Роджер Федерер, Нік Кірьйос та ряд інших відомих гравців вже зробили пожертви до фонду допомоги постраждалим. Допомогу також надала сама ATP та огранізації від інших видів спорту, від баскетболу до крикету.

Читайте також: Возняцки снялась с турнира в Коойонге. Вскоре она завершит карьеру

Що можна зробити

Тенісний парк в Мельбурні має три головні арени, які вже обладнані розсувним дахом. Разом з сучасними системами кондиціонування проводити матчі на цих кортах можна без будь-яких перешкод. Менші корти повністю захистити не вдасться, але ряд можна обладнати системами вентиляції. Забезпечити всі корти (а всього у Мельбурн Парк 20 хардових майданчиків) навряд чи можливо. Знову таки, не можна забувати про загрозу здоров’ю глядачів, які перебуватимуть на території тенісного парку весь день.

Getty Images

Форс-мажори минулих років

Якщо говорити про останні кілька років проведення турніру, загальна проблема Австраліан Опен – спека. Організатори робили поправки до регламенту змагань, посуваючи верхню допустиму межу температури повітря нижче, але повністю виключити зриви проведення матчів було неможливо. Добудова розсувного даху на центральних аренах покращила ситуацію, проте створила ряд інших проблем.

Стосур Чжан Australian Open
Саманта Стосур и Шуай Чжан, Getty Images

Спортсмени не були у рівних умовах впродовж сітки загалом. Очевидно, що гравець, який перемагав на комфортному закритому корті, мав більше шансів відновитися до наступного матчу аніж його суперник, що грав на відкритому повітрі під час 35-градусної спеки. Миттєво виникали теорії змови, коли один спортсмен отримував кілька матчів «комфорту» поспіль. Можна не сумніватися, що подібні невдоволення будуть і під час цьогорічного турніру.

Чи ситуація зміниться?

Щодо цього, новини позитивніші. Прогноз погоди на найближчі дні у Мельбурні обіцяє зниження температури, подекуди дощі та разом з цим і пониження індексу забруднення повітря. Критичними точками можуть бути вівторок і середа – на ці дні припадає найбільша кількість кваліфікаційних матчів, разом з тим в цей час повітря у місті найгірше. До кінця тижня стане трохи прохолодніше і спортсменам дихати буде легше.

Читайте також: Украина на Кубке Федерации сыграет против Хорватии и Болгарии

Проте для турніру це буде проблемою номер два. Дощі покращать ситуацію з повітрям, але проводити змагання все одно не дадуть. Все ті ж три центральні корти будуть працювати нон-стоп, але всю сітку покрити не зможуть. Чи вплине це на саму гру? Безперечно. Наприклад, знаючи «любов» Рафаеля Надаля до вологої дощової погоди а також до закритих кортів, іспанцю можна не розраховувати на успішний виступ в Австралії.

Надаль
Рафаэль Надаль, Getty Images

Не можна також ігнорувати той факт, що нові спалахи пожеж зафіксовані навколо Мельбурну впродовж десятка минулих годин. Будь-яка нова активна пожежа може змінити ситуацію докорінно.

Якщо підсумувати, турнір відбудеться і безпосередньої загрози його проведенню зараз немає. Організатори мають навіть шанс закінчити кваліфікацію без суттєвих зривів вчасно до початку запланованої основної сітки. Проте за «сприятливої» погодної ситуації (а в нашому випадку, це мінлива дощова погода) турнір потерпатиме від великої кількості переносів та затримок матчів. Якщо ж погода знову стане посушливою, ситуація ранку вівторка може легко повторитися. Будь-яке не до кінця вилікуване респіраторне захворювання нестиме загрозу здоров’ю спортсменів. Тенісу в респіраторах ми ще не бачили.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena