Sportarena

Стати зіркою: метод Каролін Возняцкі

Олег 26 января, 11:49
129
1
Подписаться на блог
Стати зіркою: метод Каролін Возняцкі
Каролін Возняцкі, Getty Images
На завершення кар’єри екс-першої ракетки світу

Народись у спортивній сім’ї

Батьки Каролін – польські емігранти, що наприкінці 80-х переїхали до Данії. Тато був професійним футболістом, саме завдяки його переходу до клубу Б-1909 (Boldklubben 1909) сім’я опинилася в Остенде. Мати також спортсменка, виступала за волейбольну збірну Польщі. Дітям (а в Каро ще є старший брат, який також пограв у футбол) судилося піти шляхом спорту. Комусь – ще й шляхом високих досягнень.

Як не хотіла Каро наслідувати брата, з футболом у неї не склалося – дівчинку вчасно переконали, що менший м’ячик буде кращим. З семи років Возняцкі займалася тенісом, з дев’яти – вже обігрувала всіх у своїй сім’ї.

Йди до мети

Каро у 15 років вже активно пробивалася до серйозних турнірів. Перший Уїмблдон закінчився одним матчем, але серед ровесниць вона його виграла. Далі пішов довгий шлях нагору. Каро знайшла необхідний ритм, визначилася з улюбленим покриттям (її сильною стороною став хард), виграла перший турнір WTA у 2008 (Токіо), а за рік вже грала на підсумковому Мастерсі.

Каролин Возняцки, twitter.com
Каролін Возняцкі, twitter.com

Ще рік знадобився для того, щоб нарешті досягти вершини. Травми Серени Вільямс та нестабільність інших спортсменок дозволили Каролін стати першою ракеткою світу без перемог до того моменту на турнірі Великого Шолому.

Читайте також: Возняцки уступила в третьем раунде Australian Open и завершила карьеру

Знайди свій стиль

Мало хто любить «захисників» у тенісі, такий стиль не дуже подобається глядачам, але як він нервує суперників… Возняцкі стала майже непробивною стіною. Каролін стала потужним гравцем задньої лінії (що характерне для харду). Вона дуже швидко пересувалася кортом, витягуючи майже кожен м’яч.

Біг на короткі дистанції – зовсім не для неї, Каро навчилася читати суперниць, передбачати їх дії та таким чином встигати за будь-яким ударом. Фірмовою фішкою став її бекхенд – з нього Возняцкі контролювала весь корт. Каролін не чекала подарунків, активно приймала м’яч, швидко перехоплювала ініціативу і контратакувала. Непередбачуваність – так, це про жіночий теніс, але у випадку Возняцкі це дійсно стало зброєю.

Каролин Возняцки, Getty Images
Каролін Возняцкі, Getty Images

Окрім технічних особливостей гри, Каролін дуже засвоїла головне правило тенісу – гра триває, коли залишається хоча б один м’яч. Нема ніякої різниці, з яким рахунком до того ти вигравав, чи навпаки, сипався під ударами суперників. Боротися завжди треба до кінця. До речі, черговий раз у цьому переконалася наша Даяна Ястремська, у кожному сеті проти Каролін впевнено ведучи у рахунку, але не зумівши зачепити бодай сет.

Що ти за зірка без скандалу?

Одного разу під час виставкового матчу Каролін вирішила побавити публіку. Набравши під одяг рушників, вона почала вдавати Серену Вільямс під час матчу. Трибуни – то одне, але інтернет не прощає нічого. У мережі моментально віднайшли чорну кішку в темній кімнаті та звинуватили Возняцкі у расизмі. Абсурдну ситуацію виправила сама Вільямс, запевнивши, що то був звичайний жарт та відкинувши будь-які звинувачення щодо своєї подруги.

Знайди друзів

Саме так, Вільямс та Возняцкі – давні подруги. На корті, щоправда, дружба не сильно відчувалась – Серена безапеляційно веде в очних зустрічах (10-1). Але поза межами тенісу вони постійно підтримували одна одну.

Серена Вільямс та Каролін Возняцкі, Getty Images

Тут і спільні походи на концерти, і телефонні бесіди. Каролін відвідувала травмовану Серену, Вільямс підбадьорювала її, коли Возняцкі перебувала у депресії після розриву зі своїм нареченим.

Читайте також: Возняцки и Серена Уильямс впервые сыграли в паре на турнире в Окленде

Встанови унікальне досягнення

Лише у 2018 році Каролін змогла нарешті перемогти на Australian Open. Ця перемога дозволила їй знову очолити рейтинг найкращих тенісисток. Проміжок часу між 2010 та 2018 роком – це найдовший період для жіночого тенісу між сходженням на вершину рейтингу, та черговим поверненням звання першої ракетки світу.

Каролин Возняцки, Getty Images
Каролин Возняцки, Getty Images

Таке досягнення – ознака не тільки майстерності, але й класу та стабільності, незважаючи ні на суперниць, ні на спад у грі, ні на травми.

Залиши спорт тоді, коли сама захочеш

Каролін вирішила завершити кар’єру наприкінці минулого року. Її не змусили до цього травми – остання була у травмі під час турніру в Римі, але Возняцкі спокійно з нею впоралася. Це також не спад у грі – у сучасному жіночому турі майже неможливо весь час бути у формі, жодна тенісистка не може постійно домінувати, і шанс на перемогу завжди знайдеться. Можливо, вона вирішила кардинально змінити стиль життя. А можливо – просто хотіла сама бути творцем своєї долі.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena