Sportarena

Тенісні рейтинги: хто втрачає після переносів турнірів

Олег 15 марта, 19:37
0
Подписаться на блог
Тенісні рейтинги: хто втрачає після переносів турнірів
Даяна Ястремська. Фото - Getty Images
На початку тижня, коли мав завершитися турнір в Індіан Веллсі, згорять очки за минулий розіграш, а компенсація буде мінімальною.

Після переносу низки турнірів як в ATP, так і у WTA, настає повна мішанина з рейтингами тенісистів. Зазвичай одна чи дві сходинки нічого не варті для тенісиста (звичайно, якщо мова не йде про першу ракетку). Але поточний рейтинг впливає на посів на майбутніх турнірах, а отже, на сітку гравців.

У регламентах ATP та WTA немає нічого про поточний стан переносів і нарахування очок, отже організації мають керуватися загальним правилом. В залік гравців зараховуються турніри, що відбулися за останні 52 тижні (приблизний календарний рік). Правило «від турніру до турніру» діє лише для підсумкових змагань року, які проводяться наприкінці сезону, всі інші підпорядковуються загальній схемі «52 тижні».

Читате також: Джокович покинул США за день до закрытия авиасообщения с Европой

Це означає, що на початку тижня, коли мав завершитися турнір в Індіан Веллсі, згорять очки за минулий розіграш. Компенсація буде мінімальною (в залік йдуть не всі турніри сезону, вибраковуючи кілька найгірших результатів). Звичайно, найбільш постраждалими будуть переможці минулорічних змагань.

Федерер Ролан Гаррос
Роджер Федерер, фото — Getty Images

У чоловічому турі офіційно відкладені всі змагання впродовж наступних 6 тижнів. За цей час мали відбутися 7 турнірів високого рівня. Три «тисячники» (хардові Індіан Веллс, Маямі та грунтовий Монте Карло), грунтові ATP 500 в Барселоні та «двістіп’ятдесятники» у Хьюстоні, Марракеші та Будапешті.

Найбільш постраждалими від таких переносів стануть австрієць Домінік Тім та швейцарець Роджер Федерер. Тім чудово провів минулу весну, виграв Індіан Веллс та Барселону, але набравши незначні очки в Маямі та Монте Карло. Загальний підсумок перевищує 1700 очок. При цьому легендарний швейцарець, якого Домінік обійшов у рейтингу в топ-3, не зможе цим скористатися. Роджер втрачає очки за фінал ІВ (де програв Тіму) та перемогу в Маямі. Далі до самого Мадриду Федерер не виступав, тож залізно згорять 1600 очок.

Читайте також: Костюк: «Тренируюсь в Монако, но скоро вернусь домой»

Деякий «зиск», якщо можна таке слово взагалі використати, для Федерера у відстрочках є. Роджер планував пропустити весняну частину сезону через операцію на коліні. Тож, якщо у нього буде змога зіграти американські весняні харди пізніше – це однозначно плюс.

Надаль
Рафаель Надаль, фото — Getty Images

Приблизно 900 очок втратить Рафаель Надаль. Іспанець провалив минулу весну (жодної перемоги на грунтових турнірах аж до самого Ролан Гаросу – це катастрофа для нього). Втрата очок за півфінал хардового ІВ – неприємна для Рафи, але можливість готуватися без перешкод до головних змагань на грунті має дати результат. Хоча, хто знає, які змагання взагалі відбудуться?

Успішно виступав рік тому росіянин Даніїл Мєдвєдєв, у якого згорять 750 очок за півфінали-фінали грунту. А ось хто майже не постраждав, так це перша ракетка світу Новак Джоковіч. Ноле відверто погано грав рік тому навесні на харді, та лише втягувався у грунт. Мінус 270 очок для понад 10000 – крапля в морі.

Отже в першій п’ятірці жодних змін не відбудеться. Власне, це характерне для топ-10 також – втрати Циципаса, Звєрєва, Берреттіні та інших не надто вплинуть на їх положення. Але не пощастило при цьому Фабіо Фоньїні (11 місце). Дріб’язок більшої частини турнірів перекреслює втрата 1000 очок за перемогу в Монте Карло. Це – виліт в район 25 сходинки.

В жіночому турі ситуація трохи складніша та заплутаніша. По-перше, WTA не відмінила турніри загалом, дозволивши приймати рішення безпосередньо організаторам кожного. Тому зараз відкладені лише американскі Premier Mandatory з 1000 очок переможниці в ІВ та Маямі, а також кілька менших змагань – грунтові Чарльстон, Богота, Гвадалахара та Штутгарт. Якщо порівняти с календарем чоловіків, поки не відкладені Стамбул та Прага.

Ешлі Барті, фото — Getty Images

Найбільше втрачають перша ракетка світу Ешлі Барті (титул в Маямі) та канадка Б’янка Андреєску (перемога в ІВ), понад 1100 очок. Для австралійки це не критично (понад 2500 очок розриву до другої Сімони Халеп), для канадки – виліт з топ-10.

Сама Сімона втратить трохи більше 500 очок, понад 860 – чешка Кароліна Плішкова. Для Кароліни це означатиме підсумкову втрату 3-ї сходинки – її обійде Софія Кенін. Далі в десятці виграє лише Серена Вільямс – американка невдало грала рік тому на харді та ігнорувала грунт до самого травня, тому потенційно підніметься на 2 позиції до 7 сходинки.

Заплутана ситуація постає для українок. Еліна Світоліна втрачає півфінал ІВ. Разом з виступом в Маямі – 455 очок. Впродовж кількох тижнів її обійде Кікі Бертенс, але ненадовго. Над нідерландкою нависли 185 очок Штутгарта (який відклали зовсім недавно), разом з хардовими – ті ж схожі 425 очок.

Даяна Ястремська втрачає 101 очко (навіть можна той один пункт Стамбулу не рахувати). Українці є що покращувати у грі та результатах, і вона планувала всерйоз піднятися цього року. 66 очок згорять у Лесі Цуренко (65 – в ІВ).

Найнеприємніша ситуація складається для Катерини Козлової. Українка якісно провела минулу весну, пробиваючись до основних раундів змагань через кваліфікацію. 120 гарантованих і ще приблизно сотня потенційних очок втрат – всього може бути 218 балів, які відкинуть Катерину з першої сотні.

Читайте також: Світоліна намагається врятувати сезон: головні цілі ще попереду, але старт вже невдалий

Втрата рейтингових очок, переноси та відміни змагань – це неприємності поточного характеру, які забудуться за тиждень-два. Здоров’я гравців, співробітників та вболівальників – головне, про що мають думати організатори змагань впродовж наступних місяців.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena