Sportarena

Вища школа тенiсу

Олег 15 мая, 17:34
904
5
Подписаться на блог
Вища школа тенiсу
Даяна Ястремская, Getty Images
Розповiдь про те, як її завалює Даяна Ястремська

Тенiсний сезон 2019 я чекав з великим нетерпiнням. Наш жiночий тенic набирає силу, про яку ранiше ми навiть мрiяти не могли. В українок є представниця топ-10, є досвiдчена Цуренко, є талановита молодь (щоб не казати, талановитi дiти). Стрiмкий прогрес Даяни Ястремської прикував увагу мабуть найбiльше. Щотижня покращення рейтингу, бита «елiта», та, мабуть, найцiкавiша гра серед наших представниць.

Даяна дуже добре почала сезон. Гра в неї справдi «телегенiчна» — швидкi розиграшi, ефектний розмашистий форхенд, купа виграних очок ударами навилiт i постiйне прагнення вести гру та диктувати свої умови. За цим стрiмким розвитком вiдкладалося «на потiм» питання — де край її прогресу? Як високо вона зможе пiднятися? Прогрес, однак, далi був вже не такий швидкий — у грi все частiше почали проскакувати зриви, простi помилки. Даяна могла впевнено рознести Мугурусу, а вже за тиждень програвала їй фактично «на класi».

Мабуть (якi ми розумнi заднiм числом) вперше справжнiй нинiшнiй рiвень Ястремської стало видно пiд час Australian Open. Турнiр Даяна проходила феєрично, доки не зустрiла Серену Вiльямс. Так, Вiльямс жива легенда, так — найпотужнiший гравець WTA, так — грiзна i ще багато епiтетiв. Однак нiчого зi свого звичного потужного арсеналу Серена не показала. Простi але вбивчi комбiнацiї на своїй подачi, та елементарнi вiдповiдi на дiї суперницi. Нерви описувати не будемо, чисто по грi — Даяна починала просту комбiнацiю, i нiчого далi запропонувати не могла.

I ось пiшов грунтовий сезон. Грунт багато хто недолюблює. З точки зору телетрансляцiй грунт — не надто рейтингове покриття. Хард динамiчнiший, трава швидша — вiннери, ейси, раз-два, serve and volley, оплески глядачiв, наступний! На грунтi нудно, довго, багато iспанцiв та мало американцiв, чортiвня якась. А ще на ньому швидко вилiтають тi, хто ще недавно жваво гамселив суперникiв на швидких покриттях. Нi. На грунтi швидко програє той, хто недостатньо добре грає.

Мова зовсiм не про те, хто до якого покриття звик. Очевидно, що хтось частiше тренується на хардi, тому не завжди швидко може пристосуватися до «клею». Мова не про те, що саме покриття незручне. Для Федерера грунт — незручне покриття («всього» одна перемога на Ролан Гарос). Для Надаля трава — незручне покриття («всього» два Уїмблдона). Коли ж ти програєш всi матчi в першому колi, це не покриття таке. Це проблеми «в консерваторiї». А грунт — найкращий «iндикатор» проблем у грi.

Останнiй матч проти Суарес Наварро тренерському штабу слiд записати i передивлятися раз за разом. Даяна намагалася вести свою гру. Вона розумно грала. Краще готова фiзично, намагалася заганяти Карлу, коли одним ударом справа не вирiшувалась (майже вдалося — Карла дуже важко трималася в останнiх геймах). Ложкою дьогтю залишалася простота гри — якщо початкова комбiнацiя «не проходила», Даяна губилася. Суарес легко використовувала «перекидки» на хафкорт Ястремської, щоб перехопити iнiцiативу. Даяна старанно використовувала «пiдручник», який знала. Проте (як i Серена на АО) суперниця справлялася i, немов, запитувала, а далi що? Нажаль, бiльш складнi пiдручники Даяна ще не прочитала.

Не треба «прокачувати скiли» грунту з метою домiнацiї на всiх турнiрах. Не треба ставити за мету обов’язкову перемогу на Ролан Гарос (насправдi, чому б i нi, але не зациклюватися). На грунтi слiд навчитися добре грати заради того, щоб добре грати в тенiс взагалi. Ти можеш мати сильну подачу, можеш бути витривалим, можеш мати ряд технiчних «фiшок» — грунт все одно «згладить» та «усереднить» окремi переваги. Тут ти маєш бути розумнiшим, хитрiшим, зконцентрованiшим за свого суперника. Спробуйте, скажiть, що все це не потрiбне на будь-якому iншому покриттi. Саме так стають кращими гравцями. I саме цi поняття найкраще описують тенiс.

Даяна дуже добре засвоїла «шкiльну» програму тенiсу. Настала черга «унiверситетiв», до яких вона ще не готова.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena