Sportarena

Скандал в українському велоспорті: продовження саги Олександра Башенка

Олег 19 августа, 12:40
1680
15
Подписаться на блог
Скандал в українському велоспорті: продовження саги Олександра Башенка
Александр Башенко, racehorizonpark.com
Розвиток конфлікту в українському велоспорті після оголошення про відсторонення президента.

Скандал в українському велоспорті щодо висловлювань президента Федерації до спортсменки Ганни Соловей продовжується і переходить на рівень документальної тяганини. На початку липня президент ФВСУ Олександр Башенко дозволив собі ряд образ на адресу гонщиці, активна дискусія завершилася засіданням Дирекції ФВСУ, на якій прийняли рішення про відставку Башенка. 

Що відбувалось після цього, та які перспективи ситуації — про це далі. 

Курсивом — суб’єктивні судження автора.

Засідання Дирекції 

На підтримку спортсменки відкрито виступили колишні українські гонщики Андрій Гривко ті Ярослав Попович. Підтримку також висловили представники Міністерства молоді та спорту. 12 липня відбулося засідання Дирекції ФВСУ, провів його Андрій Гривко як віце-президент Федерації, Попович був присутнім в якості секретара засідання, також саме Попович подав скаргу на дії Башенка. Сам Башенко участі не брав, на засіданні був присутнім його юрист, який наступного дня вже підготував позов до суду щодо нелегітимного засідання. Серед учасників — представники міністерства М.Скиба та І.Ткаченко.

Важливо. Дирекція ФВСУ має затверджений список членів, Скиба і Ткаченко до неї введені за квотою президента Федерації. 

Оскільки призначення та звільнення президента Федерації проходить на загальних конференціях, Гривко оголосив про проведення відповідної конференції 20 серпня за участю всіх представників територіальних осередків. Саме на ній можуть офіційно звільнити попереднього президента та вибрати нового.

Президія наносить удар

Майже одразу від імені ФВСУ Башенко оголосив засідання «фальшивим» та згодом підготував звернення до Печерського районного суду Києва про визнання рішень Президії від 12.07 неправомірними. Також 13 липня на сторінці ФВСУ в фейсбуці опубліковано наказ про затвердження нового складу Президії — замість Скиби та Ткаченка ввели О.Симоненка та К.Поспєєва. Наказ підписано 8 липня, чинний з моменту підписання. 

Фінт — якщо наказ діє від 8.07, то це дає підставу вважати засідання 12.07 недійсним, оскільки два члена не мали права приймати участь. Питання, чи відомо це було самим учасникам, чи наказ тримали в секреті саме для цього. Другий момент — наказ можна було сфальшувати заднім числом.

Башенко продовжив публікації в якості Президента. Конфлікт з Соловей він перевів у конфлікт з Гривком. Башенко послідовно відстоює позицію, що Гривко слід звільнити з посади віце-президента через невиконання ним службових обов’язків. Активно наголошує на тому, що Гривко постійно проживає в Монако і відсутній впродовж багатьох місяців. 

Башенко послідовно називає цифру 7, 8, кілька днів тому вже 9 місяців. Це не зовсім правда. Андрій Гривко, очевидно, частіше буває в Монако. Проте сама ФВСУ публікує протоколи засідань, на яких Гривко присутній та активно обговорює свою роботу. Зокрема ще в червні, до конфлікту, Гривко доповідав щодо ініціативи створення державної професійної велокоманди, Башенко також присутній на тому засіданні. 

З усіх мистецтв для нас найважливіше — кінематограф

Послідовно наголошуючи на нелегітимності рішень 12.07, Башенко активно використовує офіційні канали соцмереж та ЗМІ для висловлення своєї особистої позиції. Дії Гривка з його точки зору — спроба захопити владу за підтримки Мінмолоді та привласнення державних фінансових надходжень. Повідомляє, що на членів Президії тиснули депутати та представники Міністерства. На сторінці ФВСУ опублікували навіть фільм, знятий журналістами «Українського репортера», в якому відзняті кадри суперечки юриста Башенка під час засідання Дирекції 12.07 та інтерв’ю самого Башенка щодо ситуації, яка склалася. 

Пости на офіційній сторінці — справжній мережевий тролінг, який важко уявити в нормальних офіційних документах. Фільм нагадує спробу екранізувати замість Пітера Джексона «Братство кільця» з точки зору Сарумана. Журналіст, що підказує коректні фрази співбесіднику — це вже не інтерв’ю, а промо-ролик і чорний піар. 

Наближається

13 серпня Башенко проводить засідання Президії щодо поточних питань українського велоспорту, і одним із питань є проведення позачергової Конференції 20 серпня. Президент оголошує про те, що не бачив документів про це рішення, не знає порядку денного, та запропонував провести Позачергові Конференцію в середині листопада 2019. Далі Башенко повідомив, що буде відсутнім в Україні протягом наступних трьох тижнів. 

Важливо. Протоколи засідань ФВСУ — місцями нетривіальне чтиво, наприклад, там зустрічаються перли про необхідність «1 мільйон доларів США та спортсменів категорії чоловіки». Проте запис в протоколі про відсутність Башенка не випадковий. Це задокументоване обґрунтування того, що Президент не з’явиться на Конференції 20 серпня та спробує цим аргументувати нелегітимність Конференції. 

А.Гривко наголошує, що конференція 20 серпня має відбутися, заплановано на 11:00 в приміщенні Міністерства молоді та спорту. Також не зовсім зрозуміла ситуація з позовом до суду — юристи Гривка заперечують, що взагалі така справа розглядається. Необхідна умова конференції — склад делегатів, чи зберуться територіальні представники достатньою кількістю. Очевидно, що Башенко наголошуватиме на нелегітимності будь-яких рішень. Також виникне питання про печатку Президента та інші «клейноди» — добровільно Башенко навряд чи це передасть. Судячи з усього, замість нормальної підготовки спортсменів до Олімпіади, нас чекатиме нудний серіал «ялегітимності». 



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena