Sportarena

Зламаний футбол. Статистика

Vlad Philippov 06 июля, 19:07
58
Подписаться на блог
Зламаний футбол. Статистика
Xg крутіший за pornhub, а Кріштіану крутіший за всіх. думаю можна знайти і таку статистику

Єдине статистичне значення яке мене цікавить відображається на табло. Не знаю і не поцікавлюся хто, коли, а головне, навіщо вигадав демонструвати вболівальникам додаткові цифри, але ідея була геніальна.

Вболівальнику дали відчуття причетності до самої гри, кожний хто бачив ці дивовижні цифри (від вже класичного володіння м’ячем до просунутих розшифровок за кожним з гравців) перетворювався на експерта.

При цьому подібна ілюзія суттєво спрощує перегляд матчу. Тобі не потрібно формувати власну думку, цифри говорять самі за себе (точніше за тебе).

І все б нічого, транслятор просто робить свою справу і продає продукт, вболівальник бажає інформації і отримує її. Але в якийсь момент щось пішло не так.

Як початок всіх проблем сучасного «зламаного» футболу я бачу сезон 09/10. Барселона тільки що взяла кубок чемпіонів. Всі побачили «абсолютно новий футбол». Він полягав у володінні м’ячем і приносив результат. Про ту саму команду, яка була на вершині три роки тому без тікі-таки і Евребе, про збірну Ароганеса, яка створила маленьке диво і тактичну революцію позаминулого літа, вже ніхто не пам’ятав. Всіх охопила «барселонівська» лихоманка.

З цього моменту малоінформативні відсотки з трансляцій перетворились на синонім до слова «перемога» і почали виступати мірилом правильності футболу. Споживати Барсу було максимально комфортно. Незрозуміле миготіння цифр на екрані раптом отримало сенс. Перемагає той, у кого цифри кращі. Барса різко набрала популярність. Доходило до смішного. Виправдовувався навіть Сер Алекс, який мав два кубки чемпіонів проти трьох Барселони, мовляв і я люблю контролювати м’яч.

Хайп стих досить швидко. Про контроль м’яча сьогодні куди веселіше згадувати в контексті перемоги Селтіка над тією ж Барселоною при відсотку володіння трохи більше десяти. Але диктат статистики вже було не спинити. Благо постфактум, перемоги завжди можна обґрунтувати цифрами. Тепер вболівальники і преса в праві вимагати більшої кількості ударів, перехоплень, пасів, червоних карток (потрібне підкреслити) лише через те, що подібну статистику мають чемпіони.

Окремим елементом диктатури виокремився Xg. Загальної довжини здрочених на нього пісюнів вистачило б обгорнути Землю по екватору. Таблиці чемпіонатів де очки нараховуються за Xg, а не як у реальному світі, перетворились з біснуватої маячні на цілком реальні аргументи баталій в інтернетах і околицях.

Але подібний стан справ чудово грає на руку монополістів поляризованого футболу. Ви Мауріньо в Реалі і не маєте жодного фіналу ЛЧ? Розкажіть як взяли 100 очок у чемпіонаті, не згадуйте лише, яке за рахунком це чемпіонство. Такого ще не було! Ви Гвардіола будь-де після Барси і так само не маєте жодного фіналу ЛЧ? Розкажіть як взяли 100 очок у чемпіонаті! Тільки не згадуйте про Баварію і про бюджети МС. Ви ПСЖ і не маєте жодного фіналу ЛЧ? Ось і добре, на вас всім чхати.

Особиста статистика не відстає. А чого б раптом? І найстатистичнішим футболістом звичайно є Роналду. Най, най, най. У чому? Дивись статистику. Ту, яка тобі більше подобається. Інформації повно і все залежить від її інтерпретації. Головне – абстрагуватись від обставин. Раніше залишався лише рахунок на табло, тепер ще цілий набір статистичних даних які впишуть тебе в історію тої чи іншої перемоги. Дарма кому забивав умовний Індзагі, якого ти давно обійшов у переліку бомбардирів, ґвалтуючи різні Мальмьо і Плєзені. Байдуже на ДіМарій, Рамосів і Бейлів, Модрічів і Кроосів – статистика річ невблаганна і історія запам’ятає твоє ім’я. А хайп довкола статистики їй у цьому допоможе.

Всі у виграші. Окрім самої гри. Конкуренція якщо не знищена, то практично відсутня. І статистика чітко на це вказує. Інтрига оживає хіба в ЛЧ, але із сьогоднішнім форматом ведуть активну боротьбу. Проблема ніяк не в тому, щоб заробляти більше грошей, їх має заробити обмежене коло обраних. Тому що вони найсильніші. Не вірите? Подивіться статистику.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena