Sportarena

«Буревісник-ШВСМ» — «Серце Поділля»: волейбольний трилер у Чернігові

Сєргєй Карась 07 марта, 12:47
0
Подписаться на блог
«Буревісник-ШВСМ» — «Серце Поділля»: волейбольний трилер у Чернігові
Напередодні, 6 березня, у Чернігові пройшов матч першого туру турніру за 7-10 місця чоловічої волейбольної Суперліги, в якому "Буревісник-ШВСМ" приймав "Серце Поділля" (Вінниця)

У регулярному чемпіонаті «Серце» та «Буревісник» зайняли найвищі, 7 та 8, місця. Вінницька команда навіть  мала реальні шанси потрапити у чвертьфінал — подільці лише за додатковими показниками поступилися «Покутті-Прибилів», що зайняв 6-ту сходинку. Отже, саме «Буревісник» та «Серце Поділля» є номінальними фаворитами турніру за 7-10 місця. 

Проте у перший змагальний день «Серця» переграли харківський «Локомотив»: 3-1, а ось чернігівці несподівано поступилися ВСК «МХП-Вінниці» (Тростянець): 3-2. Отже саме чернігівцям, з турнірної точки зору, перемога була потрібнішою. 

Інкубатори коронавіруса

Чесно, не часто доводилося бачити «Буревісник» у цьому сезоні, а тому стартовий склад здивував позиціями на майданчику: один з кращих блокуючих минулого волейбольного року — Дмитро Шаповал цього разу виступав на позиції догравальника, а блокуючим у старті, разом з досвідченим Ніколайчуком, виступив Денис Карпенко. 

У першому сеті господарі володіли доволі суттєвою перевагою (зокрема, «буря» вигравала 15-9), але сказати хотілося б не про волейбол, а про антураж. 

Як всі, напевно, знають, Україна останньою (чи однією з останніх) європейських країн почала вакцинацію, й досі в країні немає ЖОДНОЇ людини, яка була б вакцинована (вакцинований — це коли тобі вкололи 2 дози вакцини, а в Україні зараз колють лише першу, й те лише медикам, військовим та «зіркам» шоубізу), в Україні все погано з медициною (тим більше, за бюджетний рахунок)  про це всі знають, й зараз на країну сунеться британський штам «корони», а низку регіонів вже «закрили» на червону зону. 

Тож в цих умовах відвідування спортивних матчів можна вважати привелєєм, який влада надала уболівальникам нещодавно, й який треба цінувати. Але не цінують. Бо знаєте скільки уболівальників на трибунах було у масках? Максимум відсотків 30. Судді-інформатори у першій партії під час кожної перерви просили вдягнути маски — нуль на масу. Лише після закінчення сету, коли, судячи за все, один з двох основних арбітрів висунув вимогу вдягнути маски або залишити залу, десь половина глядачів пішла «на компроміс»  й, ніби послідовники карґо-культа, вдягнули маски… так, на підборіддя. Проте навіть на це сподобилися не усі…

Вболівальники (та пацієнти): у масках та без них

— Є вимоги: треба носити маски. Про це писалося в Інтернеті: дозволяється 50% заповнюваності й потрібні маски. Якщо люди не чують чого, що я можу тут зробити? — прокоментує цю ситуацію головний тренер «Буревісника» Роман Носко. 

Й тут можна було б сказати про природній відбір, але, на жаль, це так не працює. Я знаю випадки, коли коронавірус до дому приніс один принциповий «антімасочник»,  а помер від цього інший член родини, якого той антімасочник інфікував. 

Що ж до волейболу, то «Буревісник» у кінцівці підпустив суперника, проте все ж виграв: 25-21 на користь господарів у першій партії. 

«Трилер»

«Буревісник» повів з різницею + 5 й напочатку другого сету: 5-10, але гості відіграли три очки поспіль: 8-10.

Якщо шукати відповіді на питання, чого не вистачало «серцям», то, напевно, емоцій. Хоча зв’язуючий Ілля Поляков за рахунку 12-8 навіть отримав «жовту» картку, загалом гостям не вдавалося «завестися». Ейс Шаповала робить рахунок 18-13 на користь «бурі». Здавалося, партія закінчена… 

Й, саме тут, схоже, чернігівці припустилися помилки, яка стала вирішальною у цьому матчі. Дві поспіль невдали атаки Олександра Лук’янця  повертають «серця» у гру. Й хоча Олексій Білик «знімається»: 20-16, гості вже «прокинулися», наздогнали суперника та першими завоювали право на сетбол після точної атаки Романа Волкова: 24-23. «Буревісник» відіграється, Шаповал одиночним блоком приносить сетбол вже своїй команді. Команди йдуть у напружену кінцівку, точку в якій ставить все той же Лук’янець: спочатку точною атакою, а слідом ейсом: 30-28 у партії та 2-0 у матчі на користь «Буревісника-ШВСМ». 

Однак суперник вже «завівся». На старті третього сету з рахунком 7-3 уперед вийшло «Серце» — це був найбільший відрив вінничан у матчі. До того ж своє слово вирішило сказати… сонце. Заходяча зірка світила прямо в обличчя гравцям «Буревісника» (й, відповідно, у спини волейболістам «Серця Поділля»), що явно створювало дискомфорт чернігівській команді. За рахунку 18-12 на користь гостей Роман Носко замінює зв’язуючого — замість капітана Копича виходить Артем Ситник (ні, не той що директор НАБУ, а 19-річний волейболіст з Прилук). 

Й хоча Артем непогано взаємодіє з першим темпом (зокрема Ніколайчуком), ця партія залишається за гостями: 25-19 та 2-1.

***

8-4 на користь «Буревісника-ШВСМ» на старті четвертої партії. Здавалося, цього разу все складається як найкраще для господарів. Проте Ілля Полищук двічі подіє під сітку з доторком до тросу:не знаю вже чи гравець такий «ювелір», чи так вийшло, але «Серце Поділля» повертається й у цей розіграш. 

Четверта партія вийшла гарною ілюстрацією необхідності технічного розвитку українського волейболу. Виграючи 17-14, «Буревісник», як здалося з трибун, виграв й 18 бал атакою під лінію, проте лінійний суддя (до речі, всі 4 лінійні арбітри, на відміну від глядачів, були у масках) контакту м’яча з лінією не побачив — аут. За рахунку 19-19, коли судді віддали очко вже «Буревіснику», у свою чергу намагалися оспорити рішення  гравці «Серця Поділля», але, на жаль, в українському волейболі немає повторів, або системи, яка б дозволяла фіксувати торкання сітки гравцями або лінії м’ячем… Тож рішення встояли.  

Й все ж помилка Іллі Довгого приносить «Буревіснику» два матч-боли: 24-22. Все? Ні. «Серце Поділля» завойовує два очки поспіль. Й знову дуже напружена кінцівка, але цього разу після блоку Шаповала м’яч відскакує не в той майданчик… 29-27 на користь «Серця Поділля» та 2-2 в матчі. 

На тай-брейк, схоже, гості зберегли більше сил. Було видно, що в лідера чернігівців Лук’янця банально «силі батарейки» й він грає з останніх сил. За рахунку 8-7 на користь «Серця Поділля» Носко знову замінює зв’язуючого, міняючи Копича на Ситника. Слідом прибирають й Лук’янця, замість якого з’являється Богдан Ісаков. Проте Олександра повертають вже через розіграш, а ось Денис залишиться на лаві до кінця зустрічі. 

Й все ж «Буревісник» міг вирвати перемогу: Ніколайчук приніс команді черговий матч-бол, проте Сергій Кушнір його відіграв, й переможну точку в матчі ставить «Серце»: 17-15 у партії та 3-2 на користь команди з Вінниці. 

— Не вистачає досвіду. «Серце Поділля» — більш досвідчена команда, за яку грають майстри спорту, призери, чемпіони… В нас, на жаль, знову команда нова, формується. Хлопці молоді, не вистачає досвіду, психології, розуміння що треба взяти й забити цей останній м’яч, — скаже після матчу головний тренер «Буревісника» Роман Носко. — Ми ще нічого не втратили. Попереду чотири гри. Треба виходити й перемагати. Все попереду. Будемо боротися до кінця. 

— Перемогли за рахунок емоцій: ми змогли мобілізувати сили, показати так званий характер. За рахунок цього й виграли. Волейбол гра, де грати треба до 25 (очок, — прим.).  Ми були готові до цієї гри, ми боролися за кожний м’яч, ми вірили, що можемо виграти, й ми «дістали» ці партії, — підведе підсумки зустрічі капітан «Серця Поділля» Сергій Кушнір. 

Міжнародний жіночий день

— Вітаємо всіх жінок України: здоров’я, щастя та усього найкращого. Найголовніше в наш час, звісно, це здоров’я. Дуже радий, що у зал повернулися уболівальники. З ними набагато приємніше грати. Вітаю усіх жінок, — зазначить Сергій Кушнір. 

— Бажаю міцного здоров’я, кохання, кохання та ще раз кохання, — привітає найбільш привабливу половину людства Роман Носко. 

Сьогодні гра

Сьогодні, 7 березня, о 14-00 у спортзалі НУ «Чернігівського колегіуму» «Буревісник-ШВСМ» зустрінеться з легендарним харківським «Локомотивом». Обидві команди наразі мають по дві поразки у турнірі за 7-10 місця, тож обом колективам потрібна перемога. 

А в автора цього тексту є велике прохання: якщо підете на спорт, вдягайте маски та закривайте ними не тільки підборіддя, й ще ніс та рот. 



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena