Sportarena

Стадіон ̶Г̶а̶г̶а̶р̶і̶н̶а̶ Андрія *Шерифа* Козаченка: головна арена Сіверщини

Сєргєй Карась 12 июня, 17:49
0
Подписаться на блог
Стадіон  ̶Г̶а̶г̶а̶р̶і̶н̶а̶ Андрія *Шерифа* Козаченка: головна арена Сіверщини
Про стадіон імені ̶р̶у̶с̶с̶к̶о̶г̶о̶ радянського космонавта, який знищили ̶р̶а̶д̶я̶н̶с̶ь̶к̶і̶ російські "військово-к͇о͇с͇м͇і͇ч͇н͇і͇" сили. Автор світлини: Дмитро Дорошко

Це шостий сектор чернігівського стадіону імені Юрія Гагаріна. Вірніше, це я на тлі того, що залишилося від шостого сектора.
З шостим в мене пов’язані особливі спогади, адже у 2017-му році, коли я переїхав до Чернігова, а «Десна» повернулася у рідне місто (більшість сезону 2016/17, через ремонт стадіону, команда провела у Києві), за футболом я спостерігав саме звідти. Чому саме там? Бо на шостому секторі зазвичай було більш-менш вільно, й ніхто не заважав насолоджуватися футболом.
Пам’ятаю першу гру: 1/32 Кубку України «Десна» — «Балкани» 27 липня 2017-го року (через кілька днів після мого дня народження). Пам’ятаю післясмак несправедливості після матчу з «Колосом» й видалення Волкова, пам’ятаю святковий настрій після перемоги над «Сумами»…
За протистоянням з «Зіркою», яке й вивело «Десну» в УПЛ, я спостерігав вже з ложи преси (або, як кажуть у Чернігові, «радіорубки»). Проте шостий сектор у моїй пам’яті назавжди залишився як щось світле та просте…
Але проблема у тому, що тепер шостий сектор стадіону імені Гагаріна залишився лише у моїй пам’яті: після удару російських військово-космічних сил по стадіону, від сектора мало що залишилося. Й то сказати, шостому сектору ще «пощастило», адже від нього залишилося хоч щось, що нагадує: тут колись були трибуни. Бо від третього сектора не залишилося нічого (й від другого, й від першого…).
Кажуть, що стадіон імені Гагаріна обіцяла відбудувати дортмундська «Борусія». Втім, це — справа навряд чи найближчого майбутнього, адже малоймовірно, що хтось буде вкладати гроши у країну, де кожного дня оголошують повітряну тривогу й над якою щодня літають ворожі ракети.
Однак стадіон стоїть, й тут навіть грають у футбол (вчора на ньому пройшов благодійний турнір «Мацута Open» на підтримку колишнього гравця «Десни» в якого та сама російська авіація відібрала ще й квартиру).
Ч͟и͟ ͟м͟о͟ж͟е͟ ͟с͟т͟а͟д͟і͟о͟н͟,͟ ͟я͟к͟и͟й͟ ͟р͟о͟з͟б͟о͟м͟б͟и͟л͟и͟ ͟в͟і͟й͟с͟ь͟к͟о͟в͟о͟-͟к͟о͟с͟м͟і͟ч͟н͟і͟ ͟с͟и͟л͟и͟ ͟Р͟о͟с͟і͟ї͟,͟ ͟н͟о͟с͟и͟т͟и͟ ͟ї͟м͟’͟я͟ ͟с͟и͟м͟в͟о͟л͟у͟ ͟р͟о͟с͟і͟й͟с͟ь͟к͟о͟ї͟ ͟к͟о͟с͟м͟о͟н͟а͟в͟т͟и͟к͟и͟?͟ ͟
Я вважаю, що ні. Й стадіон, й Чернігів вже заплатили надто дорогу ціну за урок: російських топонімів в Україні не має бути. Та й самі росіяни, як бачите, ці російські топоніми знищують безжально.
Ще у квітні я звернувся до Чернігівської районної військової адміністрації з проханням ініціювати перейменування стадіону імені Гагаріна на честь захисника Чернігова та уболівальника «Десни» Андрія Козаченка на псевдо Шериф. Шериф загинув у лютому, захищаючи Чернігів від російських окупантів. Й для мене він явно ближчий та важливіший, ніж Юрій Гагарін. Навіть не тому, що бути першим космонавтом у світі — не круто (це звісно, круто), а через те, що Гагарін зараз — привід радянського минулого (того самого минулого. прикриваючись яким зараз бомблять українців), а Козаченко — символ боротьби за свободу України, людина, яка віддала за цю свободу своє життя.
Сподіваюся, що й для українських чиновників Андрій Козаченко ближчий за Юрія Гагаріна. Втім, відповіді на своє звернення я так й не отримав. Та й міністерство молоді та спорту, якому належить стадіон, не поспішає позбуватися Гагаріна, наскільки я розумію…
Знаю, що голова українського НОК Сергій Бубка читає цей блог (по-менш, так мені казали наближені до нього люді). Сподіваюся, й в мінмолодьспорту пост також прочитають, і стадіон імені Гагаріна стане стадіоном імені Андрія *Шерифа* Козаченка.

На честь Андрія *Шерифа* Козаченка я пропонував перейменувати не тільки стадіон, а й один з чернігівських провулків

P. S. Якщо ви хочете та можете допомогти Володимиру Мацуті (екс-гравцю чернігівської «Десни», котрий втратив квартиру під час наступу окупантів), то заходьте на офіційний сайт ФК «Десна» та шукайте там матеріал «Володимир Мацута: «Україна переможе»«. У ньому є необхідні реквізити.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena