Sportarena

Стрітбол на льоду. Або такий хокей нам ̶н̶е̶ потрібен

Сєргєй Карась 08 января, 16:58
313
4
Подписаться на блог
Стрітбол на льоду. Або такий хокей нам  ̶н̶е̶  потрібен
Вже завтра у Швейцарії почнуться Юнацькі олімпійські ігри. Й в цьому турнірі нарешті Україна буде представлена у хокеї. Ось тільки це буде дуже нестандартне представництво...

Україна востаннє (й вперше) грала на Олімпіаді  у 2002 році, тому поява українців на Олімпіаді, нехай й юнацької, в хокейному турнірі — це Подія. Проте наша збірна виявилася зовсім не стандартною, та й різновид хокею — теж: як повідомляв сайт НОК, Україна буде приймати участь у турнірі з хокею 3 на 3, а сама збірна буде складатися лише з 3 людей: Дениса Пасько (1 юнацький розряд) з Кривого Рогу, Поліни Лубенець (2 юнацький розряд) з Дніпра та Володимира Трошкіна (1 дорослий розряд) також з Дніпра.

Я думаю, більшість читачів цього сайту, якщо вже вони зайшли на виключно спортивний ресурс, мають певне уявлення про хокей, й знають, зокрема, що зазвичай в хокей грають чотирьма п’ятірками гравців (+ 2 воротарі), які доволі часто змінюються, для підтримки інтенсивності гри. Не кажучі вже про те, що хлопці та дівчата разом у хокей не грають (є жіночий хокей, є чоловічій), якщо це, звісно, не кінофільм «Могутні каченята». Тому, чесно кажучі, я опинився в ступорі, й вирішив запитати у фахівців хокею: що це за хокей 3 на 3, чому у ньому, схоже, не передбачені заміни (адже вся збірна України — лише 3 хокеїсти), й грають одночасно хлопці та дівчата. Однак у спільноті «Хокейна Україна» моєму запису активно ставили вподобайки, проте так й не написали жодного коментаря…

Ілюстрація хокею 3*3 з сайту Юнацької олімпіади в Лозанні

Що ж то таке? 

Ось що стає зрозуміло з сайту Юнацької олімпіади:  в Швейцарії пройдуть два хокейних турніри у форматі 3*3 — серед дівчат та юнаків. Обидва змагання розділені на одноколовий груповий етап та плей-оф, в який потраплять половина команд (4 колективи з 8, що беруть участь у турнірі). Матч представлятиме такого собі родича стрітболу: одночасно на звичайній ковзанці гратимуть дві гри (кожна з команд діятиме на половині майданчику), вся зустріч триватиме 3 періоди по 16 хвилин кожен, причому кожні 50 секунд буде звучати сигнал, після якого, в якій стадії атаки чи оборони не знаходилися б колективи, їм доведеться зупинятися та змінювати трійку. Воротарі змінюються кожні 8 хвилин (тобто по 1 разу на період).

Але найцікавіше навіть не це. Збірна України фактично… не буде збірною. Як повідомляє Федерація хокею України, команди будуть інтернаціональними (у кожній по 13 хокеїстів), й українська трійка потрапила у різні колективи: Лубенець зіграє за «помаранчевих» дівчат, Трошкін — за «зелених», а Пасько — за «червоних» серед хлопців.

Як до цього ставитися?..

Й, як на мене, це скидається на повну маячню. Адже для чого потрібний стрітбол та чому він набрав таку популярність, що став олімпійським? Бо у стрітбол можна грати будь-де де є кільце та хоча б асфальт. На звичайному баскетбольному майданчику можна проводити відразу 2 матчі, можна грати просто у дворі, де доволі часто є лише одке кільце. Тобто стрітбол збільшує популярність гри з баскетбольним м’ячем, робить його більш доступним.

Чи робить більш доступним хокей різновид 3*3? Навряд чи. Наприклад за 3 роки, що я живу у Чернігові, хокей я тут бачив лише на льоду річки Стрижень. Й цієї зими він там суто фізично не можливий (адже ріка не змерзла настільки, щоб там було безпечно грати у хокей, й я не впевнений, що ця зима дозволить грати на Стрижні). Тобто 5 на 5, чи 3 на 3, в даному випадку, різниці немає.

До того ж усі звикли рахувати медалі своєї країни, однак коли у твоїй команді зібрані різні хокеїсти (склад команд мені знайти не вдалося, тому немає впевненості, що українці не будуть грати в одній команді з росіянами, проте точно відомо що у хокейному турнірі зіграють хокеїсти з Сінгапуру, Катару, Туркменістану, Гонконгу (вони заявлені окремо від Китаю)), виходить, що медаль або нічия (тобто, як у клубному спорті, належить суто гравцям, й не належить країні), або усіх відразу.

Скидається на те, що МОК у своєму прагненні робити «мир, дружба, жуйка для всіх» дійшли до чергової межи, адже, схоже, за задумом такий підхід має дати шанс нехокейним країнам отримати олімпійських призерів => збільшити популярність хокею, + учасникам змагань завести друзів у різних куточках світу. Проте я відверто не впевнений, що це так працює. Можливо, це непогана ідея для міжсезонного кемпінгу IIHF — в такому випадку це й привід розважитися, й отримати новий досвід, й якісь сертифікат від міжнародної федерації, який щонайменше буде пам’ятним для хокеїстів.

Але мова йде про Олімпійські ігри (нехай й юнацькі), про змагання. Й тут, враховуючі «вибуховий» вік учасників (14-15 років), це скоріше призведе до додаткових конфліктів: команда тільки зібралася, є мовний бар’єр, є нерозуміння, й, щонайголовнише, різний рівень підготовки атлетів, наприклад, з Катару та Чехії. Враховуючи що це хокей, скидається на те, що глядачі можуть чекати на бійки між учасниками однієї команди. Чи точно це те, що треба виносити на Олімпіаду?

Не кажучі вже про те, що Олімпіада — це все ж змагання країн та збірних, а хокей 3*3 більше схожий на юнацьку Лігу чемпіонів, ось тільки склад команд тут підбирається за незрозумілим принципом (жеребкування?..)

Загалом, хокей 3*3, якщо я вірно зрозумів його концепцію (адже про цей «олімпійський вид спорту» навіть у гуглі інформації обмаль), здається мертвонародженою дитиною, яку залишили лежати просто «щоб було». 

Проте побажаємо успіхів українським хокеїстам. Усі вони народилися вже після того як Україна єдиний раз зіграла на дорослий Олімпіаді. А тепер, виходячі зі специфіки турніру, мають непогані шанси привезти до України Олімпійську медаль з хокею. А щодо того, що це буде хокей 3*3… то це вже точно не провина українських гравців.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena