Sportarena

Українці у збірній з росіянами. Або «Спорт поза політикою» № ∞

Сєргєй Карась 13 января, 15:37
263
1
Подписаться на блог
Українці у збірній з росіянами. Або «Спорт поза політикою» № ∞
Хокей 3*3 офіційно став олімпійським видом спорту, дебютував на Юнацькій олімпіаді, яка зараз триває у Швейцарії. Що це все ж таке й як там українці?.. Світлина сайту www.fhu.com.ua

У попередньому матеріалі цього блогу я намагався розповісти все що вдалося дізнатися про хокей 3*3, який стояв на межі історичного дебюту — дебюту в олімпійський родині. Дізнатися вдалося небагато, й все ж, для розуміння контексту раджу спочатку прочитати цей запис.

Олімпійський спорт-інкогніто 

Цього року стрітбол дебютує на олімпійських іграх. Й хоча цей дебют відбудеться лише влітку, вже зараз все знають що таке стрітбол. Спробуйте ввести у пошуку в «гуглі» чи «ютубі» запит «streetball» або «стрітбол» чи навіть «basketball 3×3», й вам видасть тисячі відео та статей на цю тему.

В той же час хокей 3*3 вже став олімпійським. Проте якщо ви спробуєте зробити  з хокеєм 3*3 той же фінт що й зі стрітболом, на вас чекає розчарування — скоріш за все більшість того що вам запропонують — звичайний хокей 5*5 (такий в який грають в УХЛ чи НХЛ). Проте в «ютубі» все ж є пара відео про хокей 3*3. Перше, під назвою «3-on-3 Ice Hockey demonstration Lausanne 2020» з офіційного аккаунту олімпіади в Лозанні, є кліповою нарізкою гри в цей різновид хокею, з якої навряд чи ви зрозумієте що то за спорт.

Дещо більше допомагає інше відео: «Lausanne 2020 — Ice Hockey Man’s Mixed NOC 3-on-3 Red vs Brown»,  яке, судячі за все, на телефон зняв хтось з глядачів юнацької олімпіади, й яке зараз має… 79 переглядів та 0 як лайків, так й дізлайків.

Проте саме з цього відео можна дізнатися, що в хокей 3*3 грають не на половині звичайної хокейної коробки, а все ж на зменшеному корті й у кожній команді є воротар. Однак дійсно, десь кожну хвилину звучить сирена, й де б не знаходилися гравці, зокрема, в якій би стадії атаки, вони, схоже, мають поїхати на зміну…

Українці разом з росіянами

Але все ж найдивнішим у хокеї 3*3 є навіть не те, що про олімпійський вид спорту у 2020 році неможна майже нічого дізнатися з Інтернету, й, не те, що, судячі з цього, хокей 3*3 не те що не популярній у жодній країні, він є невідомим навіть для більшості вболівальників хокею…

Найбільше не вкладається у голові те, що хокей 3*3 на олімпійському турнірі не є змаганнями збірних. Команди тут складаються з хокеїстів різних країн, й ідентифікуються не за країною, а за кольором. Ось так виглядають спортсмени під час змагань (спробуйте визначити яку країну вони представляють):

Хокей на юнацькій олімпіаді. Світлина Федерації хокею України

Причому, судячі за все, у команд немає тренерів (щонайменше інформацію про них знайти не вдалося), а самі змагання максимально знеособлені:

Зрозуміти хто забив у матчі «Червоних» та «Помаранчевих» майже (чи зовсім) неможливо

Українців на турнірі лише 3. Серед дівчат країну представляє Поліна Лубенець, яка грає за «помаранчевих». Вони програли 4 з 5 проведених матчів, й здолали лише «червоних»: 6-4. Чи забивала у цих матчах українка — сказати неможливо.

Денис Пасько та його «червоні» виступають з перемінним успіхом: поразки від «помаранчевих» (6-8), «сірих» (9-13), «зелених» (8-9) та перемоги над «чорними» (12-9), «жовтими» (15-13) та «коричневими» (11-5).

Володимир Трошкін та його «зелені» виграли усі 6 матчів та поки що є одними з фаворитів.

Проте склади команд, знову ж нагадаємо, є змішаними. Наприклад з Пасько грає Вей-Йю Лін з Тайваня (чи багато ви знаєте хокеїстів з цих місць?). А ось у командах Трошкіна та Лубенець разом з українцями грають… росіяни: з Трошкіним — Артьом Пронічкін, з Лубенець — Юлія Волкова.

Власне, я сам — громадянин Росії (якщо комусь цікаво про мене — читайте). Й тому у цілому не проти російських спортсменів, яким вистачило розуму не підтримувати війну на Донбасі та анексію Криму, не їздити на окуповані території та не вживати допінг.

Проте я якось зовсім не певен, що зараз, враховуючі війну що триває та окупацію, яка не закінчилася, змушувати молодих українців та росіян грати разом — це кращих варіант.

Але на сайті НОК України єдине повідомлення про хокейний турнір на юнацькій олімпіаді, яке я зміг знайти, не містить ніяких заперечень проти таких змішаних україно-російських команд. Тож усе гаразд?..

 



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena