Sportarena

«Чорна перлина» ліссабонської «Бенфіки».

Dima Dubrovin 26 февраля, 19:51
0
Подписаться на блог
«Чорна перлина» ліссабонської «Бенфіки».
Знайомимося із суперником "Шахтаря" поближче!!

Нападник з африканської глибинки, воротар, стрибун та тенісист. Думаєте, що мова буде йти про декількох людей, імена, яких повязані з португальським грандом? Аж ні. Мова, всього-на-всього, про одну людину. Як одна людина могла вмістити в себе стільки талантів? Давайте знайомитися.

Ім’я цієї людини Ешпіріту Санту(в перекладі означає Святий Дух). Повністю ж цього хлопаку звали – Гільєрме Сантана Граса ду Ешпіріту Санту.

Народився хлопчина у Ліссабоні в родині вихідців з Анголи у 1919 році. З ним пов’язані майже всі успіхи першого 15-ліття «Бенфіки» в Лізі та Кубку в другій половині 30-40-их років. Але юнаку не одразу вдалося потрапити до цієї команди. Коли хлопцеві було всього вісім років, його батьки, розчарувавшись столичним життя повернулися до Батьківщини – у Луанду.

Саме в Луанді Ешпіріту потрапив до «Бенфіки» Як йому це вдалося? Все просто. У той час в «Бенфіки» та її одвічного конкурента «Спортінга» були філіали в колоніях. Хлопця, завдяки неординарному таланту, майже одразу помітили і вже у 17-річному віці він опинився у столиці Португалії.

Санту був швидким, технічним, і неймовірно стрибучим. Саме через останній свій талант Ешпіріту Санту виявився відмінним стрибуном у висоту. Виною всьому випадок. Під час одного тренування команди на «Даш Аморейраш» (стадіон «Бенфіки» у 1925-40-их рр.), Ешпіріту побіг за полетівшим далеко м’ячем і, забіг по дорозі до легкоатлетичного сектору, при цьому спритно перепригнувши через планку, встановлену на відмітці 1,70 м. Оточуючі просто були в шоці – нікому з стрибунів ця висота була не під силу, а тут її взяли одним махом, не прикладаючи надзусиль. До футболіста звернулися представники з легкоатлетичної секції «Бенфіки» з проханням виступити за них. Хлопець не відмовив. Ешпіріту Санту взяв участь в чемпіонаті Португалії 1938 року і одразу побив національні рекорди в трьох видах стрибків: висота (1,84 м.), довжина (6,89 м.), потрійний (14,15 м.). У 1940 році він ще двічі покращив власне досягнення у стрибках у висоту, досягши позначки 1,88 м. Цей рекорд змогли перевершити лише через двадцять років! Всього на рахунку Ешпіріту шість національних титулів у легкій атлетиці. «Напевно, у Анголі мене вкусила мавпа», — жартував сам спортсмен.

Але основним заняттям в житті все-одно залишався футбол. Кумиром дитинства для хлопця був центрфорвард «Бенфіки» Вітор Сілва (1927-36, 132/108, 19/8 за збірну)!! Саме його і змінив Санту. Хіба не парадокс?) Дебютував Ешпіріту 20 вересня 1936 року в матчі проти місцевої «Віторії» (5:2) та одразу відзначився першим голом. Дуже скоро почав грати в основі і постійно здійснював якісь подвиги. 5 грудня 1937 року у матчі чемпіонату Ліссабону проти «Каза Піа» він забив 9 м’ячів із 13-ти командних. Всього за 15 сезонів у «Бенфіці», Санту провів 285 матчів та розписався у воротах суперників 199 разів. Крім цього у його активі 11 хет-триків та 4 каре.

Але славний Ешпіріту Санту не лише своїми «голеадами». 19 січня 1941 року у календарному матчі проти «Спортінгу», отримав травму один з кращих воротарів країни Антоніу Мартинш. І кого б ви думали поставили у ворота? Звичайно ж стрибуна Ешпіріту. «Хто тут у нас найстрибучіший? Дуй в ворота, Святий Дух» Більше тайму, при рахунку 2:1 на користь «орлів», команда грала у меншості, але навіть попри це, рахунок не змінився. Після гри тренер чи жартома, чи серйозно мовив: «Якби ти не забивав так багато, я б тебе у ворота назавжди поставив…»

Трапився в житті Санту і не приємний епізод. Майже одразу після визнання кращим він захворів. Захворювання було з неприємних та небезпечних (ускладнення після запалення легенів), грати він не міг і пропустив два сезони 1941/42 та 1942/43 і більшу частину 1943/44. Тому в його послужному списку відсутні два чемпіонські титули. Всього ж він вважається чотириразовим чемпіоном країни та триразовим переможцем Кубку. Закінчив грати у 30 років 8 грудня 1949-го року. Але прізвисько «Чорна перлина» у Португалії першим отримав саме він.

Після футболу він не зав’язав зі спортом. Став представляти «Бенфіку» у тенісі. Вигравав різноманітні національні та регіональні турніри у різних вікових категоріях. Цей «хворобливий» дідок не випускав ракетку до 85-ти років, отримав «Золотого орла» від «Бенфіки» та нагороду «Фейр-плей» від Міжнародного олімпійського комітету і тільки після цього спокійно спочив у віці 93-ох років.

Талановита людина, талановита у всьому.

Джерело: журнал «Футбол»

Instagram — @football_universe_fans

Telegram-канал  https://t.me/football_universe_fans

Твітер – Football_universe_fans  https://twitter.com/Footballuniver9

Ютуб —   Football_universe_fans

https://www.youtube.com/channel/UCGmPCLdMwB_turJMnUdN1ww?view_as=subscriber



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena