Sportarena

22 хвилини імені Кардосо: нападника, який шокував Шахтар

Павел Кушнерук 19 февраля, 15:24
3
Подписаться на блог
22 хвилини імені Кардосо: нападника, який шокував Шахтар
Оскар Кардосо, фото - olympiacos.org
Напередодні матчу Ліги Європи між Гірниками та Бенфікою пригадуємо події тринадцятирічної давнини.

4 грудня 2007 року стало днем розчарування. Вийшов до болю знайомий випадок – український клуб, зберігаючи шанси на потрапляння хоч кудись, вмить втратив все. Для катастрофи знадобилося 22 хвилини – протягом цього часу Оскар Кардосо двічі відправив Шахтар у нокдаун. Гірники продовжили бій, але, будучи приголомшеними, не знайшли сили, щоб перевернути гру на свою користь – фінальний свисток грецького арбітра Кіроса Вассараса залишив Мірчу Луческу без євровесни. А як все добре починалося…

Фото — uefa.com

Донеччани не без проблем пробилися у груповий раунд Ліги чемпіонів – після легкої прогулянки Єреваном команда натрапила на Зальцбурґ та ледь не наламала дров. Довелося рятуватися – австрійці приїхали до України з перевагою в один м’яч та швидко збільшили перевагу. Різниця у два голи поставила Луческу у надважке становище, тож розв’язка поєдинку пройшла за голлівудським сценарієм – на 87 хвилині Брандао відповів на розкішний пас Развана Раца та встановив на табло необхідні 3:1.

Читайте також: 11 миллионов за Грачева и безобразное судейство: первая еврокубковая весна Шахтера

Вболівальники видихнули і тут же схопилися за голову – жереб підкинув у суперники Мілан, Селтік та Бенфіку. Однак Шахтар приємно здивував – за підсумками двох стартових турів зафіксував 6 очок. Перемоги, здобуті над шотландцями (2:0) та португальцями на виїзді (1:0), викликали стримуваний оптимізм – невже слід розраховувати на плей-оф?..

Карло Анчелотті повернув до реальності – що вдома, що в гостях Мілан підтвердив статус чинного володаря трофею ЛЧ. Проте навіть після подальшої поразки в Глазго надія не згасла – за певних обставин Гірники могли зачепитися за другу сходинку. Для втілення мрії потрібно було обіграти Бенфіку та сподіватися на милість Россонері, які на Сан-Сіро приймали підопічних Ґордона Стракана.

«Через шість днів у нас буде зовсім інша гра з Бенфікою, гра тільки на перемогу. Ба більше, має відбутися зустріч Селтіка з Міланом, і ми сподіваємося, що останній буде битися в повну силу. Так що все ще можливо»,– наголосив Луческу на прес-конференції в Шотландії.

Читайте також: От Порту до Бенфики: как Шахтер весной в еврокубках играл

Італійці виконали свою частину, а от Шахтар – ні. Перед матчем було відчуття, що команда, ймовірно, обмежиться Кубком УЄФА – мовляв, куди з такими виступами далі, серед шістнадцяти найкращих?Але точно продовжить виступи на міжнародній арені – насамперед, втішав позитивний досвід, здобутий проти Бенфіки.

Орли розташувалися на останній сходинці квартету, набравши лише 4 очки, і для реалізації мінімальних завдань вистачило б нічиєї. До того ж, Гірники не мали кадрових проблем – повернувся Фернандіньо, який через перебір жовтих карток пропустив зустріч з Кельтами.

Тож Луческу підготував оптимальний склад, з яким брав очки у Лісабоні; водночас португальці прибули без дискваліфікованого Августина Біньї і травмованого Крістіана Родріґеса. Також на лаві запасних залишився Нуну Ґомеш, який абсолютно не вразив у п’ятому турі з Міланом – як підсумок, головний тренер Хосе Антоніо Камачо довірився Оскару Кардосо.

Читайте також: Гримальдо, Пицци, Рафа Силва и еще 17 футболистов Бенфики отправятся на матч ЛЕ против Шахтера

Взагалі, своїм виходом до Кубка УЄФА Бенфіка більшою мірою мала завдячувати саме парагвайцеві. Перебравшись до Європи влітку 2007-го, нападник взявся одразу відпрацьовувати вкладені дивіденди – впродовж дебютного сезону настріляв 17 м’ячів. Три з яких припали на ЛЧ – Кардосо розписався у воротах Селтіка, чим заклав фундамент для потенційної кваліфікації, та довершив справу безпосередньо проти Шахтаря.

Та, мусимо визнати, здійснив подвиг – на полі зіткнулися опоненти приблизно одного рівня, і шальки терезів могли з легкістю хитнутися у той чи інший бік. Якщо напередодні Гірники поступилися київському Динамо та втратили очки з охтирським Нафтовиком, то Бенфіка стояла на порозі внутрішньої кризи, всіяної нічийними результатами (доволі красномовно, що на фініші кампанії 2007/08 Червоні посіли четверту сходинку).

Фото — footballua.tv

Зі стартом донеччани продемонстрували зарядженість на боротьбу – гра розпочалася з вшанування пам’яті загиблих на шахті імені Засядька, що  додало нотки трагічної, але особливої мотивації. Фернандіньо зреагував пас Жадсона і змусив понервувати воротаря суперників Кіма, чим ввів трибуни в ейфорію.

Втім, тривала вона недовго – через лічені хвилини стадіон важко зітхнув. Все відбулося мигцем і сумбурно – Маріуш Левандовські, виконуючи підкат, штовхнув м’яч прямісінько на хід Кардосо, який попередньо «відклеївся» від Дмитра Чигринського. Андрій П’ятов опинився у безвихідній ситуації – парагвайцеві знадобилося кілька рухів, щоб покласти його на лопатки і відкрити рахунок.

Читайте також: По-турецки: как Шахтер подходит к Бенфике

Незлагодженість футболістів та прикрий нефарт безповоротно зруйнували плани Луческу. Португальці перебудувалися, відійшли в глибину, утримуючи господарів на безпечній дистанції, та сконцентрувалися на контратаках. Чим скористалися не менш разюче – на 22 хвилині Максі Перейра змістився по правому флангу, знайшов поглядом Оскара та навісив. Форвард виграв верхову дуель і вдруге прошив сітку воріт – гол виявився знаковим, 500-м у виконанні Орлів під егідою турнірів УЄФА.

Надії на Лігу чемпіонів танули буквально на очах. Однак Шахтар здався не одразу – ба більше, навіть вселив віру у можливість камбеку. На 30 хвилині «постарався» Давід Луїс – оборонець звалив у карному майданчику Крістіано Лукареллі, і рефері Кірос Вассарас справедливо вказав на одинадцятиметрову позначку. Італійський нападник не схибив – на табло загорілися 1:2.

Забитий м’яч очікувано окрилив Гірників – команда застосувала активний пресинг та ледь не збила гостей з пантелику. Проте Орли оперативно розкусили тактику, обрану Луческу, та завдяки компактності впоралися з прострілами, чим суттєво зменшили загрозу з боку Жадсона і Фернандіньо. І, відповідно, нівелювали старання Лукареллі і Брандао – як тут покажеш ефективність, будучи практично наглухо відрізаним від півзахисту? Єдиним, хто дійсно бився до кінця та наблизився до встановлення рівноваги, був Даріо Срна – на 82 хвилині хорват влучив у штангу.

Якщо Донецьк занурився у розпач, то у Мілані гуділо свято – Селтік поступився 0:1, але подолав груповий бар’єр. «Після першого матчу з Шахтарем нас всерйоз ніхто не сприймав, але ми всім довели, що здатні на багато що. Ми повинні дякувати Бенфіці за допомогу, так як своє завдання не виконали, а португальці нам дуже допомогли», – заявив півзахисник Пол Хартлі.

«Я думаю, Шахтар погубив себе сам. Наша молодість… Зокрема, наші молоді гравці, які зробили безглузді помилки. А, на жаль, у Лізі чемпіонів це не прощається. Цього року від нас пішли 4 ключових гравці. Футболісти з величезним європейським досвідом, без яких неможливо було уявити Шахтар. Це – Матузалем, це – Елано, це – Тимощук і Маріка. А до нас прийшли, за винятком Лукареллі, молоді футболісти», – згодом підкреслив в інтерв’ю Ринат Ахметов.

Елано, фото — santosfc.com.br

Частково президент мав рацію. Продаж Елано та Тимощука, на чиїх плечах лежала відповідальність за надійність у півзахисті, втеча Матузалема і інертна поведінка таких легіонерів, як Нері Кастільо чи Лукареллі, покликаних взагалі-то посилити склад, сформували підсумковий результат. Бенфіка, яка загальмувала на початку сезону та пережила зміну на тренерському містку, не виглядала непробивною силою, але саме їй дісталася путівка у другий за знаковістю єврокубок.

Фанати невдоволено побуркотіли, натякаючи на звільнення Луческу, але Ахметов проявив терпіння. І не дарма – у наступному році Шахтар тріумфував у Стамбулі.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena