Sportarena

Андреас Ольсен: майбутнє Данії, який самотужки обіграв майбутнє України

Павел Кушнерук 18 ноября, 10:02
468
2
Подписаться на блог
Андреас Ольсен: майбутнє Данії, який самотужки обіграв майбутнє України
Sport Arena розповідає про нещодавнього кривдника молодіжної збірної України – форварда датської збірної Андреаса Ольсена.

Минулої п’ятниці молодіжна збірна України вкотре втратила очки – підопічні Руслана Ротаня поступилися данцям із рахунком 2:3, чим значно ускладнили завдання виходу на чемпіонат Європи. Формально команда зберігає шанси, адже попереду ще шість турів, однак тепер потрібно враховувати різноманітні фактори – Фінляндія, Румунія і особливо Данія забезпечили серйозний гандикап.

На відміну від нас скандинави почуваються просто прекрасно – у їхньому активі дванадцять очок, простежується чітка стратегія і є люди, готові брати на себе відповідальність. Такі як, Андреас Сков Ольсен – саме цей дев’ятнадцятирічний хлопчина відвантажив хет-трик у ворота Олега Білика. Спортивна безжалісність, продемонстрована футболістом, і вміння опинитися у правильному місці в правильний час дійсно вражають – хто він такий?

Читайте також: Пенальти и красная карточка другому игроку. Похоже, арбитр матча молодежных команд Украины и Дании серьезно ошибся

Із молодіжного складу – одразу у лідери чемпіонату Данії

Якщо для української аудиторії гра Ольсена стала справжнім одкровенням, то на батьківщині юнак добре впізнаваний. Будучи вихованцем Норшелланна, Андреас отримав прекрасну освіту (клуб робить особливий акцент на роботі з молоддю і трепетно відноситься до академії), пройшов всі підготовчі рівні і влітку 2017-го потрапив до основної команди.

Що, на перший погляд, звучить занадто гучно – впродовж розіграшу 2017/18 нападник зіграв лічені хвилини, більшість часу перебуваючи у Норшелланні U-19. Де не зволікав, завдяки чому постійно залишався на видноті тренерського штабу – це засвідчують 15 голів, забиті у 14 поєдинках. Тож, коли Дикі тигри продали правого вінґера Ернеста Асанте в Аль-Джазіру, на місце ганця була готова повноцінна заміна.

Головний тренер Каспер Х’юлманд довірився молодому даруванню, і ризик себе виправдав. Андреас зафіксував приголомшливі показники – взяв участь у 44 матчах (3657 хвилин), записавши до активу 26 м’ячів та 6 асистів. Причому відзначився у всіх змаганнях – як на внутрішній, так і міжнародній арені. Норшелланн не подолав кваліфікацію ЛЄ 2018/19, зупинившись на сербському Партизані, однак особисто Ольсен проявив себе з найкращого боку – у 6 зустрічах організував 3 голи і одну результативну передачу.

Що стосується Суперліги, то тут виконавець вибухнув 19 влучними пострілами, видавши цілі серії – наприклад, з початку лютого і до заключного туру данської першості Андреас забив у 6 іграх поспіль, таким чином, відмітившись 8 м’ячами. Йому не вистачило зовсім трохи, аби наздогнати лідера бомбардирського рейтингу Роберта Скова – колишній представник Копенгагена, який за підсумками сезону також пішов на підвищення, ставши частиною Хоффенхайма, випередив Ольсена на 5 результативних ударів.

«Йому щойно виповнилося дев’ятнадцять, і справа не тільки в забитих голах. Важливо те, як саме він розпочинає атаку. Я дуже вражений його роботою. Це тому, що Ольсен ретельно готується – він прийняв правильні рішення і росте»,– констатував Х’юлманд у березні.

А вже у липні данський талант красувався у футболці Болоньї – італійці не пожалкували 6 мільйонів євро. Тепер Андреас займає другу сходинку серед рекордних продажів Диких тигрів – на першому місці розташувався Емре Мор. Сподіваємося, Ольсен не піде шляхом легенди симуляторів та порушника дисципліни і краще реалізує потенціал.

У чому секрет і переваги Ольсена

Андреас може похизуватися хорошою фізичною формою – підготовка нападника захоплює, враховуючи, що у його віці тіло ще не повністю сформувалося. У разі успішної адаптації перед ним розкриються нові можливості – він і з нинішньою комплектацією та ростом 1,87 становить реальну загрозу, а уявіть, що буде у майбутньому.

Незважаючи на краще відпрацьований удар з правої, Ольсен добре б’є з обох ніг, не відчуває дискомфорту, а, отже, не втрачає дорогоцінні секунди, оцінюючи ігрову ситуацію. Схильний приймати доволі нестандартні рішення, хоча його улюбленим прийомом залишається зміщення з флангу у напрямку карного майданчику – у традиціях Ар’єна Роббена. Розумний, креативний, швидкий, атлетичний – ось ключові позитивні моменти.

Втім, не обходиться й без негативу – помітні серйозні тактичні прогалини. Ольсен пасивний за оборонних дій, рідко опускається, щоб допомогти фулбеку, а, значить, не створює додатковий сценарій для розвитку атаки. Так, він нешаблонний, але всю магію вмикає тільки з прийняттям м’яча – егоїзм хлопця, наче приклеєного до останньої третини поля, змушував партнерів виконувати вдвічі більше роботи і відповідно перенавантажувати фланг.

Андреас не пропонує себе належним чином – виходить, його самого треба шукати; якщо для Суперліги, з її відкритістю та контратакуючим акцентом така поведінка в межах норми (тим паче вінґер переважував недоліки голами), то у більш конкурентному середовищі виникнуть проблеми. Власне кажучи, вони вже виникли – це відчувається у його діях за Болонью.

Гравцем цікавився Тоттенхем, але він обрав Болонью

Те, що після настільки проривного сезону Андреасом зацікавилися клуби рангом вище, ніж Норшелланн – не дивина. Найвідомішим серед потенційних покупців виявився лондонський Тоттенхем, також фігурували шотландський Рейнджерс і Копенгаген, який, продавши вищезгаданого Роберта Скова, одразу націлився на нашого героя.

Тим не менш, данець довірився Болоньї, яка ґрунтовно вивчила функціональний спектр футболіста і знала кого купує. «Клуб слідкував за мною давно. Тут справді хороші, надійні люди. Я молодий, вперше виїжджав з дому, тому мені знадобився час, щоб все обдумати. В душі я відчув, що потрібен Болоньї, тому прийняв їхній проект. У мене було багато пропозицій, але клуб дав мені час зробити перерву і все зважити – я дуже ціную цей жест. Я знаю, що Серія A жорстка, що ми наполегливо працюємо в обороні, і саме над цим я маю вдосконалюватися. Я не боюся викликів»,– пояснив вінґер.

Перейшовши до стану Червоно-синіх, Ольсен моментально відчув власну обмеженість у грі на команду. Але тверезо визнав, що повинен якнайшвидше звикнути до специфіки італійського футболу – тим більше, Болонья не має ресурсів, аналогічних з клубами, які сперечаються хоча б за зону єврокубків.

Наразі йому доводиться боротися за місце під сонцем – на рідному фланзі виступає Ріккардо Орсоліні, і Сініша Михайлович не перегляне пріоритети (минулоріч італієць зробив 15 результативних дій за системою «гол плюс пас», а влітку був викуплений Болоньєю у Ювентуса за 15 мільйонів євро). Заспокоює одне – Андреас може розташуватися на протилежному фланзі і під центрфорвардом, що робить його привабливішим у очах сербського спеціаліста.

З одного боку, 186 хвилин, відведених нападникові  у цьому сезоні, дещо розчаровують – невже це те, чого від нього чекали? Навряд чи, проте тут є свої нюанси – Болонья готувалася до подібного розвитку подій і має намір чекати, поки не закінчиться адаптація скандинава. Головне завдання Ольсена полягає не в умовному суперництві з Орсоліні, а у вдосконаленні тактичних аспектів, зокрема, у фазі захисту. Сумнівно, що він мав би аналогічну лояльність у Тоттенхемі, що зараз сиплеться на очах. Чи тактичний вишкіл, якби віддав перевагу Рейнджерсу – шотландці не надто далеко втекли від Норшелланна.

Андреас це усвідомлює і хапається за шанс сподобатися Михайловичу – можливо, хет-трик проти України наштовхне серба зробити певні висновки? Принаймні, Ольсен почуває себе надупевнено – дивиться у майбутнє з оптимізмом і прагне вдосконалюватися. Шкода, що він трапився на нашому шляху.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena