Sportarena

Від Пейше до Соланке: найкращі гравці молодіжного чемпіонату світу, які розчарували

Павел Кушнерук 27 мая, 15:35
783
Подписаться на блог
Від Пейше до Соланке: найкращі гравці молодіжного чемпіонату світу, які розчарували
Доминик Соланке, Getty Images
Не всі гравці, які запалювали на молодіжному рівні, пройшли перевірку часом. Sport Arena розповідає саме про таких персонажів.

Подкаст

[soundcloud src=’https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/627267768%3Fsecret_token%3Ds-mF5KS&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true’]

Молодіжний чемпіонат світу – завжди знакова подія. Хоча б тому, що допомагає розкритися багатьом футболістам – деяким із них щастить стати відомими або навіть культовими. Володимир Безсонов, Дієґо Марадона, Роберт Просінечкі, Ліонель Мессі чи Серхіо Аґуеро – всі перераховані імена виблискували на ЧС U-20 та з часом виросли у зірок найвищого ґатунку. На жаль, не всі виправдовують сподівання – розповідаємо про виконавців, які отримали нагороду найкращого гравця турніру, але у майбутньому не зуміли пройти тест на профпридатність.

ЕМІЛІУ ПЕЙШЕ (ПОРТУГАЛІЯ)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 6
    Кількість голів/асистів: -/-

З одного боку Еміліу Пейше може бути задоволеним – доля не обділила його трофеями. Хороша гра на чемпіонаті світу, проведеному у рідній Португалії – чи не найкраща можливість, аби розпочати кар’єру.

Хавбек гідно виступив на турнірі – з’явився у всіх шести матчах та зацементував опорну зону, не дозволивши розвернутися жодному із суперників. У підсумку, перед Пейше відкрилися серйозні перспективи – він став залізобетонним гравцем лісабонського Спортингу, з яким у 1995-му взяв Суперкубок Португалії. У чому ж проблема?

Еміліу підвів себе та людей, які вірили у його потенціал – вибравшись із зони комфорту, опорник з тріском провалився. Пейше не зміг адаптуватися в Севільї, де мав проблеми з психологією та практикою, а по поверненні до Лісабону не зробив правильних висновків і втратив довіру тренерського штабу. Опинившись у Порту, Еміліу запам’ятався спірною грою – показово, що впродовж п’яти сезонів він не зіграв навіть 50 матчів. У Бенфіці ситуація вийшла ще гіршою – тільки дві появи на полі. При цьому футболіст зібрав пристойний арсенал медалей – два чемпіонства, стільки ж національних кубків та три Суперкубки Португалії. Але що важливіше – кількість нагород чи зусилля, прикладені для їх здобуття? Пейше не витримав тягар відповідальності – йому пророкували міжнародну славу, але щось десь вислизнуло із його рук. Шкода, що не всі прогнози мають властивість збуватися.

АДРІАНО ЖЕРЛІН ДА СІЛЬВА (БРАЗИЛІЯ)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 6
    Кількість голів/асистів: 3/-

У 1993-му Бразилія втретє відсвяткувала тріумф на молодіжному Мундіалі – те покоління подарувало нам, насамперед, голкіпера Діда. Втім, серед усіх гравців найкращим було визнано не його – лаври дісталися співвітчизнику Адріано.

Адріано Жерлін Да Сільва (№ 10), globo.comПівзахисник швейцарського Ксамакса, куди він потрапив роком раніше, став помітною фігурою у планах тренера Жуліо Сезара Леала. Да Сільва не лише майстерно організовував атаки, але й прекрасно їх завершував – центральний хавбек забив Мексиці, Норвегії та у чвертьфіналі подвоїв перевагу проти США.

Тим не менш, події в Австралії не стали стимулом для Адріано – впродовж трьох сезонів він не зміг закріпитися у Ксамаксі та у січні 1995-го долучився до Ботафого. На цьому Да Сільва закінчився як футболіст, перетворившись на пілігрима – інакше не скажеш, адже йому довелося змінити більше десяти команд, об’їздивши всю Бразилію та побувавши, окрім Швейцарії, у Японії, Польщі і Колумбії.

КАЙО РІБЕЙРО (БРАЗИЛІЯ)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 6
    Кількість голів/асистів: 5/-

У 1995-му головним героєм ЧС став 19-річний центрфорвард Сан-Паулу Кайо Рібейро. Все розпочиналося дуже непогано – нападник швидко пробився до стартового складу Триколірних, забив кілька важливих м’ячів, після чого настав час показати себе перед більш широкою аудиторією.

Поїздка до Катару виявилася доленосною – хоч Бразилія й не виграла чемпіонат, поступившись у вирішальному матчі Аргентині, однак Кайо був нестримним. Його лідерські якості принесли неймовірну користь – у чвертьфіналі Рібейро самотужки розібрався з Японією, а у 1/2-й залишив за бортом змагання Португалію.

Влітку того ж року до Сан-Паулу звернувся міланський Інтер – в ході перемовин італійці заплатили 6,6 мільйонів фунтів стерлінгів, чим автоматично перетворили Кайо на найдорожчого молодого футболіста світу.

І яке ж було розчарування Нерадзуррі, коли бразилець не виправдав очікувань – кількість матчів з його участю у синьо-чорних кольорах можна порахувати на пальцях. Дивно, що на цю аферу купився Наполі – клуб із Неаполя проявив більше терпіння, але, грубо кажучи, також викинув гроші на вітер. У 1997-му Рібейро повернувся до Бразилії, але й вдома не зумів реанімувати репутацію. Сантос, Фламенго, знову Сантос, Флуміненсе, повторний переїзд до Фламенго, Греміо та Ботафого – всюди Кайо виконував незначну роль. У 2004-му він для чогось знадобився німецькому Рот-Вайссу із Оберхаузена – невже саме про це мріяв нападник?

ДОМІНІК АДІЯ (ГАНА)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 7
    Кількість голів/асистів: 8/-

Знайомий українському глядачеві нападник прекрасно зарекомендував себе під час форуму, організованого на полях Єгипту в 2009 році.

Фото: prosports.kz

Домінік здорово розпочав – допоміг партнерам здійснити камбек проти Узбекистану та приєднався до розгрому Англії (4:0), двічі вразивши ворота Елліота Періша. В плей-оф ганець розігрався не на жарт, відзначившись забитими м’ячами на кожній стадії, окрім фіналу. В 1/8-й швидкісний вінґер вирішив долю поєдинку з ПАР, в чвертьфіналі – знову оформив дубль, чим заклав фундамент перемоги над Південною Кореєю (3:2). У півфіналі – ще два голи, тільки тепер у ролі постраждалих виступили угорці. У фіналі з Бразилією справа дійшла до післяматчевих пенальті, де Адія не схибив – його удар став переломним і дозволив перехопити ініціативу (цікаво, що по іншу сторону барикад свою спробу не реалізував екс-«гірник» Алекс Тейшейра).

Дане досягнення не залишилося непоміченим – у січні 2010-го Домінік підписав контракт з італійським Міланом. Щоби спочатку відправитися до прімавери Россонері, а потім у мандри чемпіонатами Сербії, Туреччини та, зрештою, України.

У 2012-му Адія став повноцінним футболістом Арсеналу та провів у Києві найуспішніший європейський відрізок кар’єри – у 47 матчах африканець записав до активу 12 результативних дій. Правда, навряд чи це можна охарактеризувати, як щось видатне – особливо, на тлі авансів, виданих кількома сезонами раніше. Взимку 2014-го переїхав до Узбекистану, а сьогодні знаходиться у стані таїландського клубу Сісакет.

ЕНРІКЕ АЛМЕЙДА (БРАЗИЛІЯ)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 7
    Кількість голів/асистів: 5/3

У 2011-му Бразилія реабілітувалася на ЧС – якщо у Єгипті феєрили Алекс Тейшейра та ще один колишній упеелівець Жуліано, то тепер настала черга вихованця Сан-Паулу Енріке Алмейди. Цей центрфорвард – черговий класичний приклад того, як можна круто «вистрелити» на початку кар’єри, проте невдовзі виявитися фактично нікому непотрібним.

Фото: gremio.net

У 2009-му виконавець став найкращим голеадором молодіжного чемпіонату Сан-Паулу та не розгубився з переходом на професійний рівень – словом, народжувалась чергова зірочка. Ефект був підкріплений вдалою грою, продемонстрованою безпосередньо на Мундіалі – в Колумбії Енріке сяяв поряд з Вілліаном, Коутінью та Каземіро. Від активності та влучності Алмейди постраждали Австрія, Панама, Саудівська Аравія та Мексика, у поєдинку з якою бразилець забив два м’ячі та, таким чином,  вивів команду до фіналу.

Перемога над Португалією з рахунком 3:0 та почесті ФІФА привернули увагу покупців – у січні 2012-го на Енріке вийшов англійський КПР. Хлопець ледь не опинився в Лондоні, однак трансферу завадила бюрократія – Алмейді відмовили у дозволі на роботу.  І краще б він відправився до Туманного Альбіону – як показали подальші події, Енріке повернув кудись не туди.

Оренда в Гранаду, де бразильцеві виділили 210 хвилин – не найкращий варіант, аби продаватися. Згодом постійні переїзди стали звичною практикою – наприклад, долучившись до Ботафого, Алмейда не затримався на новому місці і перебрався до Байї та Корітіби. Та ж ситуація повторилася у Греміо – за три останні роки футболіст повторно побував у Корітібі, Гіресунспорі та Белененсеші.

АДАМА ТРАОРЕ (МАЛІ)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 7
    Кількість голів/асистів: 4/3

У Новій Зеландії збірній Малі вдалося всіх здивувати – «орли» неочікувано виграли бронзові медалі. Одним із творців успіху став хавбек Лілля Адама Траоре – півзахисник переконливо виглядав у ролі диспетчера та не боявся йти вперед, завдяки чому чотири рази особисто розпечатав ворота суперників.  Мексика, Уругвай та Сенегал, з яким малійці зустрілися у матчі за третє місце, не змогли нічого вдіяти проти реактивного та креативного юнака.

Адама Траоре, asmonaco.com

Вочевидь, саме це звабило Монако – клуб із князівства на радощах заплатив Догам 14 мільйонів євро. Керівництво Червоно-білих бачило у Адама певну перспективу, але, як і у випадку з П’єтро Пеллеґрі, прорахувалося – через кілька місяців після узгодження контракту універсал зламав щиколотку та, як наслідок, провів у лазареті майже сім місяців.

На цьому страждання Траоре не припинилися – вийти на прийнятний рівень завадили пошкодження коліна, м’язів паху та стегна. Оренди в Ріу Аве та Серкль Брюгге не дали належного ефекту – навіть у нинішньому Монако на Адама чекає туманне майбутнє.

ДОМІНІК СОЛАНКЕ (АНГЛІЯ)

  • Кількість матчів, проведених на турнірі: 7
    Кількість голів/асистів: 4/-

21-річного Домініка Соланке рано списувати з рахунків, але принаймні поки що нападник Борнмута викликає суцільне розчарування. Цікаво, що два роки тому емоції були кардинально протилежними – вихованець Челсі спровокував серйозний ажіотаж, зігравши ключову роль у дебютній перемозі Англії на турнірі у Південній Кореї.

Доминик Соланке, Getty Images

Британська преса буквально смакувала діями Соланке – центрфорвард дійсно заслужив визнання, але, схоже, не впорався зі своїм моментом слави. Ось ті чотири голи, забиті на молодіжному чемпіонаті світу – єдине, чим може похизуватися Домінік. Хоча й це досягнення втратило актуальність, адже гравець приклав мінімум зусиль, не розвинувши набутий досвід та не застосувавши навички у дорослому футболі.

Наразі Соланке є об’єктом глузливих кепкувань – частина жартів перепадає й Борнмуту, який незрозуміло як погодився викласти за англійця 21 мільйон євро. Поаплодуймо кмітливому менеджменту Ліверпуля.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena