Sportarena

Вимушена скромність: як коронавірус вплинув на трансферний ринок Китаю

Павел Кушнерук 05 марта, 18:17
2
Подписаться на блог
Вимушена скромність: як коронавірус вплинув на трансферний ринок Китаю
Томаш Кадар, фото - twitter.com/dynamokyiv
У Піднебесній склалася важка ситуація.

Трансферне вікно на території Китаю зачинилося минулої п’ятниці – настільки тихо, що практично непомітно. Футбольна громадськість звикла до шалених придбань, здійснених представниками Суперліги, й новина про низьку активність клубів виявилася непересічною. Причина зрозуміла – 2019-nCov, коронавірус, знайдений під час спалаху пневмонії в Ухані. Страшне слово, яке сьогодні на вустах кожного – кількість жертв постійно росте, а хвороба продовжує ширитися світом.

Читайте також: «Ухань, видужуй!». Українець, який працював у китайському місті – про коронавірус і боротьбу з ним у Піднебесній

Все це не могло не торкнутися найрізноманітніших сфер життя, зокрема спортивної. Найвідчутніший удар завданий, зрозуміло, по Піднебесній – люди змушені боротися з сьогоднішньою реальністю. Тож внутрішній чемпіонат призупинений на невизначений термін (є ймовірність, що до квітня-травня, але ніхто не готовий стверджувати) – зараз банально не до розваг. З огляду на обставини, ліга понесла суттєві репутаційні збитки – футболісти та фінансові партнери замислюються над тим, чи доцільно налагоджувати зв’язок з середовищем, де існує небезпека ледь не планетарних масштабів. А які ж наслідки?

Найскромніше трансферне вікно – вперше за дев’ять років

Приготуйтеся – усі шістнадцять клубів сумарно витратили лише 28 млн євро, згідно чого зафіксували найнижчий показник з 2011 року.

Щоб зрозуміти розміри проблеми, звернемо увагу на наступні факти – 9 команд не заплатили жодної копійки, включаючи переможця минулого сезону Гуанчжоу Евергранд. Серед усіх найактивніше себе поводив Далянь Їфан – укомплектовуючи склад, Сині яструби розлучилися з 17 млн євро. Тепер відніміть цю суму від загальної та переконайтесь ще раз – Китай живе по-новому.

Раніше до Китаю їхали Гулар и Пауліньо, фото — the-afc.com

Найдорожчий трансфер обійшовся в майже 5,5 млн євро – Шанхай СІПГ підписав лівого вінґера Чонбук Хюндай Моторс Рікардо Лопеса. Відчуваєте контраст? Раніше запрошувалися зірки не останньої величини, зараз же найбільш дороговартісним є маловідомий бразилець, прибулий із Південної Кореї.

Читайте також: Кадар был топом для УПЛ. Его уход уже бьет по Динамо

Зважаючи на те, що Суперліга діє за системою «весна – осінь» (тобто ключові переходи здійснюються саме взимку – як правило, на початку березня стартує чемпіонат), мусимо констатувати провал. Клуби свідомо йдуть на жертви, покладаючись на орендованих виконавців та вільних агентів, адже усвідомлюють – який сенс вкладати серйозні кошти, якщо лютує коронавірус?

«Клуби не збираються вкладати чимало грошей, адже знають, що відбувається насправді. Вірус, звичайно, ускладнює придбання гравців. Хоча багато хто не постраждав, але це реальність: ви б хотіли грати у Китаї?», – наголосив експерт та співзасновник спонсорської дорадчої компанії First Pick Group Гаррі Спенсер.

Легіонери продовжують їхати

Здавалося б, поставлене риторичне питання – коронавірус дійсно пригальмував втілення потенційних угод, спонукав рахувати гроші та довіряти внутрішнім ресурсам. Однак трансфери ззовні все ж були – на заробітки приїхало чотирнадцять іноземців, серед яких ми знайдемо знайомі імена. Наприклад, Томаша Кадара чи Даніела Каррісу – віце-капітана Севільї та триразового тріумфатора Ліги Європи. Причому 31-річний захисник вирушив не куди-небудь, а прямісінько в Ухань – епіцентр пандемії.

Даніел Каррісу, фото — Getty Images

Зауважимо, що масовий від’їзд не відбувся – таблоїди миттю розтиражували повернення до Європи Одіона Іґало та Янніка Феррейри Карраско, сприймаючи це як акт втечі. Насправді ж все не так – китайці не бачать сенсу утримувати футболістів з величезною зарплатнею, які наразі не в силах виконати професійні обов’язки.

До того ж Китайська асоціація футболу влаштувала охолоджуючий душ – встановила максимально можливий розмір зарплат для легіонерів. 3 мільйони євро після вирахування податків – дана опція торкнеться усіх, хто підпише контракт з 1 січня 2020 року. На діючі трудові договори заборона не вплине – Оскар зі своїм окладом в 25 млн євро може спати спокійно.

Читайте також: Председатель госагенства спорта Левчук: «Ограничения из-за коронавируса пока не планируются»

Нововведення додатково підштовхнуло до кадрової чистки – вікові Яя Туре, Рікарду Ваш Те, Марсело Морено (пам’ятаєте такого?), та Джексон Мартінес покинули Суперлігу через фактори, насамперед, не пов’язані з коронавірусом.

Перспективи, огорнуті туманом

Як бути далі – достеменно невідомо. Китайська футбольна асоціація вступила в тривалу консультацію з ФІФА та добилася розширення внутрішнього вікна не менше, ніж на три тижні до старту сезону. Водночас чиновники подали прохання щодо відкриття міжнародного трансферного періоду, запланованого на квітень, проте Цюріх вперто відмовчується. Думки експертів різняться й не надто оптимістичні – якщо ФІФА задовольнить запит, то дозволить реєструвати лише тих гравців, які мали попередні угоди та пройшли необхідні процедури.

Читайте також: Все матчи Серии А до 3 апреля будут проводиться без зрителей из-за коронавируса

Невизначеність поставила клуби у незручне становище – довелось докласти зусиль, щоб терміново вирішити хоча б частину питань. Можна не сумніватися, що поява Кадара (Шаньдун Лунен), Сема Ларссона та Маркуса Деніельсона (обоє – Далянь Їфан) стала наслідком поспішності.

Пощастило не всім – Тяньцзінь Тяньхай взагалі нікого не запросив, після чого був прозваний газетярами «найбільш жалюгідною командою Суперліги». У складі якої тільки два легіонери – якщо минулоріч клуб ледве врятувався від пониження у класі, то тепер точно сприймається першим на вихід. Коронавірус зробив свою справу.



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena