Sportarena

РУФ-2019/20. Випуск №3

vmylenko 16 сентября, 15:20
33
Подписаться на блог
РУФ-2019/20. Випуск №3
В етері – черговий випуск РУФ! Дивіться, слухайте і читайте!

Відеоверсія РУФу тут.

1. Почнемо ми з прекрасного і позитивного. Тобто з «молодої команди» чергового політичного афериста, точніше, з її футбольних заяв.

От є такий Олексій Гончарук. Зараз він грає роль прем’єр-міністра цієї країни. І от що він заявив на тижні на одному форумі, який нам в цілому нецікавий, тому назву його я навіть не пробував запам’ятати. А сказав він таке:

«Вчора, коли ми зустрічалися з великими інвесторами з Катару, я сказав їм, що в Україні є чудові футбольні клуби, які можна купити».

Я не знаю, які клуби він назвав «чудовими», можливо, йшлося про «Динамо», тоді цей прикметник хоча б на якісь там відсотки себе виправдав. Але.

«Великі інвестори з Катару» є власниками ПСЖ. Клубу з чемпіонату Франції. З Парижу, столиці континентальної Європи. Клубу, який регулярно грає в плейофф Ліги чемпіонів. Навіщо «великим інвесторам з Катару» клуб ПСЖ – я можу зрозуміти. Навіщо таким інвесторам клуб з України, навіть «Динамо» – я не можу зрозуміти. Ну не виходить у мене. Може, ви знаєте…

Чи це Гончаруку дали команду натякнути Ахметову, що хай змотує вудки з України? Тут же якраз власник ЗАТ «Президент України і компанія», такий собі Ігор Коломойський, начебто розпочинає з Рінатом Ахметовим війну у Запоріжжі…

2. «Перенесений на 25 вересня матч 4-го туру Favbet Ліги «Маріуполь» — «Динамо», враховуючи побажання клубів та каналу-транслятора, розпочнеться о 17:00», — повідомляє нам офіційний сайт Прем’єрліги.

Які вам ще потрібні докази того, що футбол в Україні – не для уболівальників?

До речі, в цьому рішенні насправді усе логічно. Що отримає «Маріуполь», якщо матч розпочнеться о 18-й чи 19-й? За великим рахунком нічого. Прийде кілька сотень, може навіть пару тисяч додаткових уболівальників. Скільки там квитки коштують? Отож.

Так, це замкнене коло. І розривати його мають усі. І уболівальники, і клуби.

До речі, у Тернополі на матчі, який розпочався о 17:00, ультрас вивісили банер «Ми не безробітні! Починайте матчі пізніше!!!» Цікаво, у Маріуполі буде щось подібне? Я думаю, ні. Маріуполь же не Тернопіль.

3. Люблю такі сеанси самовикриття. І вони ж навіть не розуміють, як вони спалилися.

Футбольний клуб «Львів» на тижні підписав нового тренера, такого Володимира Мазяра. Про саме підписання можна говорити, можна не говорити – все одно воно, як і переважна більшість кадрових рішень в українському футболі, не несе якогось особливого смислу. Цікаве тут інше.

Ось вам цитата з гендира «Львова» Андрія Паньківа: «Володимир Іванович вже працював раніше у нашому клубі, причому достатньо успішно».

А тепер згадуємо, де працював тренер Володимир Мазяр? «Сталь». «Рух». «Полісся». «Акжайїк». «Гірник-Спорт». І – «Верес».

Пам’ятаєте, як нам посилено напарювали, що «Верес» і «Львів» помінялися місцями» і таке інше? А я тоді всім пояснював, що це неможливо, що клуби просто поперейменовувалися (очевидно, придбавши чи передавши одне одному права на логотипи і назви). Але недалекі уболівальники продовжували вірити у те, що «Верес» із УПЛ перейшов у другу лігу, а «Львів» навпаки. І от топменеджер клубу підтверджує мої слова – «Львів» це просто перейменований «Верес». Очевидні речі підтверджує насправді. Але українські уболівальники, вони такі – навіть очевидні речі до них доходять дуже туго.

4. Специфіка РУФу така, що персонажі на кшталт Олега Блохіна потрапляють до неї зазвичай тільки коли щось вичудили. Тобто однозначно негативними персонажами. Але зараз доводиться з дивом констатувати той факт, що Олег Володимирович виявився персонажем позитивним і навіть трохи жертвою. Бо одне українське видання, «Главком», влаштувало у себе на спортивній сторінці фестиваль божевільних новин. Ось я у колеги Щербакова свиснув підбірочку заголовків.

Дни Тайсона в Шахтере сочтены — источник;
«Недовольны всем»: источник сообщил о бунте легионеров в Динамо;
Олег Блохин возглавит ПАОК — источник;
Клаудио Раньери может возглавить Динамо – источник.

Я згадав саме про Блохіна, бо він уже відреагував. Відреагував, прогнозовано назвавши цю «новину» брехнею. Власне, ми про це здогадувалися, але ось вам підтвердження – офіційніше нікуди.

Що ж, який футбол – така і футбольна журналістика.

Додам лише, що мене особливо повеселило те, що, за наявною у мене інформацією, автором цих прекрасних «новин» є людина, з якою я у свій час трохи попрацював разом. Хоча тоді вона такими речами не промишляла. Може, тому, що не буде де і як розвернутися. Ну а тепер, значить, відкрилися нові горизонти.

5. «Динамо» знову втратило очки з Михайличенком. Цього разу взагалі програвши, удома «Десні». Це, звісно, ніякий не ідіотизм, а об’єктивна реальність біло-синього існування. Тому про саму поразку – і навіть про гол, якого не було, але насправді начебто був (але це неточно, бо, судячи із стопкадру, то його таки не було) – ми говорити не будемо. А от що є реальним ідіотизмом, так це післяматчевий коментар тренера «Динамо».

Ось цитата з офіційного сайту клубу: «…в моментах, які ми створювали, чогось не вистачало – десь майстерності, десь завершального удару». На сайті «Динамо» від Шурика, журналіст якого, очевидно, був присутній на пресконференції, трохи інший текст: «…при створенні гольових моментів нам не вистачало майстерності, везіння, впевненості». Бачите, додалося «везіння». Думаю, в клубі зметикували, що на аж такий фактор посилатися – це взагалі ганьба для клубі рівня «Динамо», і не стали вписувати в «канонічний» текст пресухи. Але і «майстерності» вистачає.

Слухайте, «Динамо» – один із двох українських грандів. Куди гравців не те що з усіх українських усюд збирають, а і з досить пристойного закордону. Ну про яке «не вистачило майстерності» може йтися, шановні? Ще й у матчі не проти «Аяксу», а проти «Десни»!

Бонус-трек: Якраз до речі і п’ятого пункту РУФу. Я почитую фейсбук-сторінку дитячого «Локомотива» із Києва. Цікава там школа, багато їздять навіть не по Україні, а на закордонні, в основному польські турніри. Ну, і удома, в Києві грають в різних чемпіонатах. І от на такий пост у «Локомотива» я днями натрапив.

Там далі в коментарях розшифровувалася ця картинка. Виявляється (це з коментаря «Локомотива», я сам не перевіряв, як ви розумієте), уже після перших матчів тренери «Динамо» цього року, 2011-го, «пішли по батьках» гравців «Локо». Просто і банально переманюючи до себе.

Насправді все це дуже печально, бо одна із найкращих шкіл (особисто я її такою не вважаю, але є якісь формальні визнання у світі футболу, на них і спираємося), так от одна з найкращих шкіл в країні не може з 8-літніх дітей зробити нічого, що доводиться висмикувати у конкурентів.

Отак і виходить – а ми зараз тут відберемо найкращих, там відберемо, от вам і результат. От вам і слава школи гримить. І це ж не тільки «Динамо» – тепер і у «Шахтаря» є своя школа під Києвом, і туди теж дітей уже в такому віці забирають. А потім викидають, як непотріб – і такі історії я теж чув. Замість системи підготовки гравців – система заробляння медалей і дипломів. Як мені казали про харківських, з «Металіста-1925», однолітків мого сина – вони їздять за медалями. Ну що ж, раз за медалями – то медалі й будуть. А чи будуть гравці для дорослого футболу – це уже питання номер 16…



Рейтинг записи: 12345


Читайте также

Подпишитесь на наши
страницы в соцсетях:
Или аккаунт Sportarena